Hevige protesten in Athene

Betogers in Athene probeerden vanochtend een politieafzetting te doorbreken tijdens een algemene staking tegen ingrijpende bezuinigingen. Foto AFP Protesters try to break a roadblock during a general strike against government austerity plans, in Athens on June 15, 2011. Offices were closed and public transport on land and sea across Greece was seriously disrupted early today as a mass general strike got under way. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS AFP

Het dreigende faillissement van de Griekse staat leidde vanmorgen in Athene tot hevige botsingen tussen betogers en de politie. In Brussel bleken de EU-lidstaten gisteren ernstig verdeeld over de rol van banken bij een nieuw noodpakket voor Griekenland.

Zo’n 20.000 mensen, op de been voor een algemene staking, blokkeerden het parlement om de behandeling van ingrijpende bezuinigingsmaatregelen te verhinderen. De politie gebruikte traangas.

Gisteren bleek er onenigheid te zijn tussen de komende topman van de ECB, Mario Draghi, en politici als minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA). Draghi wees „elke vorm van dwang” op de financiële sector om mee te betalen aan steun voor de Grieken af. De Jager pleitte juist voor zachte „drang” op banken. Kredietbureaus dreigen met afwaarderingen van Franse banken die veel Griekse staatsobligaties bezitten.

Commentaar: pagina 2

Lof voor Draghi: pagina 3

Griekse woede en twijfel: pagina 10