Herzogs bizarre tussendoortje

My Son, My Son, What Have Ye Done Regie: Werner Herzog. Met: Michael Shannon, Chloë Sevigny, Willen Dafoe. In: 5 bioscopen. *

Het gevaar dat de films van Werner Herzog altijd bedreigt is gebrek aan zelfdiscipline. Goede en geestige films hadden misschien wel grandioze films kunnen zijn, als de regisseur niet zo verliefd was geweest op zijn eigen grapjes en (bij zijn documentaires) op het geluid van zijn eigen stem.

My Son, My Son, What Have Ye Done is een voorbeeld van wat gebeurt als een regisseur het zichzelf te gemakkelijk maakt; lelijke titel, lelijk script, lelijk geacteerd, lelijk opgenomen. De film bevat wél een volkomen nodeloos uitstapje naar Zuid-Amerika, omdat Herzog zo dol is op dat continent.

Herzog liep al jaren rond met het idee voor de film, gebaseerd op een waargebeurd incident. Een gestoorde amateuracteur (Michael Shannon) speelt in een toneelstuk Oedipus, verlies het verschil tussen spel en werkelijkheid uit het oog en dreigt zijn eigen moeder om het leven te brengen. Regisseur David Lynch zag er wat in en zorgde ervoor dat Herzog zijn film met karige middelen kon maken.

Te karig. Ondanks de vele oud-Griekse verwijzingen slaagt Herzog er niet in zijn verhaal mythisch te laten resoneren; de film blijft steken in de anekdote. Michael Shannon speelt de hoofdpersoon vooral als een hele vreemde snuiter en laat de toeschouwer niet onder zijn huid komen. Een groot acteur als Willem Dafoe speelt als politieman niets klaar in dit toneel tussen de schuifdeuren. Een bizar tussendoortje van een regisseur die in zijn documentaires de laatste jaren de juiste snaar wel vaak raakt.

    • Peter de Bruijn