‘Griekse premier wil aftreden onder voorwaarden’

Onder bepaalde voorwaarden is de Griekse premier Papandreou bereid op te stappen. Foto AFP / Alkis Konstantinidis

De Griekse premier George Papandreou heeft aangeboden om af te treden om de vorming van een nationale eenheidsregering mogelijk te maken. Hij wil dit alleen als de nieuwe regering zich committeert aan specifieke doelstellingen, met name het financiële reddingsplan.

De leider van de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie Partij Antonis Samaras vroeg Papandreou om ontslag te nemen.

Een gezaghebbende overheidsbron tegen persbureau Reuters:

“Premier Papandreou sprak vandaag met de heer Samaras en hij stelde voor dat als de twee een raamwerk overeenkomen van specifieke toezeggingen voor veranderingen in het land en het politieke systeem [...], dan zou hij bereid zijn om zijn functie neer te leggen.”

Oppositie: opnieuw onderhandelen over reddingsplan


De Griekse conservatieven zullen slechts zitting nemen in een nieuwe regering van nationale eenheid als er opnieuw wordt onderhandeld over de reddingsoperatie van de Europese Unie en het IMF en wanneer Papandreou zijn ontslag indient, aldus een partijbron vandaag.

    • Marije Willems