Franse parlement stemt tegen homohuwelijk

Partij van Sarkozy grijpt homohuwelijk aan om stemmen te winnen van extreem-rechtse Front National.

Het Franse parlement heeft gisteren een voorstel voor de legalisering van het homohuwelijk verworpen. In de Nationale Assemblee stemden 293 parlementariërs tegen en 222 voor de wet. Het verzet tegen het wetsvoorstel kwam van de conservatieve regeringspartij van president Sarkozy, de UMP.

Volgens Michel Dieffenbacher, parlementslid voor de UMP, moet Frankrijk is zijn partij tegen homofobie, maar wil de UMP niet het „collectieve beeld en de functie” van het huwelijk veranderen, dat „een instituut is dat de zwakkeren beschermt, in de eerste plaats vrouwen”.

Dat de UMP tegen heeft gestemd heeft een aantal redenen. Allereerst kwam dit wetsvoorstel uit de koker van de oppositie, dus het lag in de lijn der verwachting dat de UMP tegen zou stemmen. Bovendien kom-en er volgend jaar verkiezingen aan. Door iets naar rechts te verschuiven, hoopt de UMP stemmen te winnen van het Front National, dat tegen het homohuwelijk is.

De Socialisten en andere linkse partijen stemden voor de legalisering van het homohuwelijk. Zij vinden dat Frankrijk het voorbeeld moet volgen van landen als Nederland en Spanje, die het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht toestaan.

Het Franse homohuwelijk is vooral een symbooldossier voor de homogemeenschap. In Frankrijk bestaat al een wet die het homostellen mogelijk maakt een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Rechts vindt dat homo’s met de mogelijkheid op een geregistreerd partnerschap voldoende rechten hebben.

Hoewel er wel debat over gevoerd wordt, zou de Franse bevolking er niet wakker van liggen of de straat op gaan als het homohuwelijk wordt gelegaliseerd. De Fransen zijn geen homohaters. (AFP, AP)