Exit Gullit bij club in Tsjetsjenië

Ruud Gullit is ontslagen als trainer van de Tsjetsjeense club Terek Grozny.

Zijn positie was onhoudbaar na harde kritiek van de clubeigenaar.

Ruud Gullit heeft zijn laatste wedstrijd als trainer van de Tsjetsjeense club Terek Grozny achter de rug. Hij verloor gisteren bij Amkar Perm, waarna volgens persbureau Interfax hem direct het ontslag werd aangezegd bij de op twee na laatste club van de Russische competitie.

De wedstrijd werd in de 89ste minuut beslist door een eigen doelpunt van verdediger Sergei Omelyanchuk. Na afloop zei Ruud Gullit voor de Russische televisie dat zijn team „pech heeft gehad”, maar „of ik nou gewonnen had of niet, dat had niet meer uitgemaakt”. Daarmee doelde hij op zijn onhoudbaar geworden positie als trainer.

Het duel in de Russische Premier Liga was door clubvoorzitter en deelstaatpresident Ramzan Kadyrov tot een must win uitgeroepen. De slechte resultaten van Terek en de in zijn optiek geringschattende opmerkingen van Gullit over de omstandigheden waaronder de Nederlander moest werken, hadden de Tsjetsjeense leider „uitermate geërgerd”, zo liet de president optekenen in een verklaring op de website van de club.

In die verklaring stond dat Terek er „nog nooit zo hopeloos had voorgestaan”. Gullit zou er om ‘geheime’ redenen voor gekozen hebben geen versterkingen aan te trekken, beweerde de clubleiding. Mogelijkheden daartoe waren er volgens de club wel degelijk. Met dit complete en nadrukkelijk in de openbaarheid gebrachte gebrek aan wederzijds vertrouwen was zelfs bij een overwinning van Terek Grozny Gullits positie onhoudbaar.

Met zijn selectie, die kwalitatief ontoereikend is voor een hoge klassering in de Russische competitie, kwam Gullit in dertien wedstrijden niet verder dan drie overwinningen. Het is na Newcastle United, Feyenoord en LA Galaxy de vierde club op rij waar hij zijn contract niet uitdient. Gullit vierde één triomf in zijn weinig succesvolle trainerscarrière, meteen in zijn eerste seizoen. Bij Chelsea won hij in 1997 de Engelse beker.

Doelstelling dit jaar voor Gullit was het binnenhalen van Europees voetbal. Daarvoor is een klassering bij de topacht in november noodzakelijk, maar Terek neemt afscheid van Gullit met een veertiende plaats in een competitie van zestien clubs. Twee cruciale duels tegen Kaukasische clubs werden eind mei met redelijk succes afgewerkt, maar na verlies vorige week tegen CSKA Moskou en gisteren tegen de directe concurrent om de dertiende plaats, Amkar Perm, is het hoofdstuk Gullit bij Terek afgesloten.

Gullit werd in februari met veel bombarie naar Grozny gehaald om de sportieve ambities van Ramzan Kadyrov te verwezenlijken. De door het Kremlin gesteunde leider, die door mensenrechtenorganisaties steevast in verband wordt gebracht met onderdrukking van politieke tegenstanders en ontvoeringen, zag in Gullit de ideale trainer om zijn club internationale allure te bezorgen.

De bedenkelijke reputatie van Kadyrov was voor Gullit, die in 1989 de Gouden Bal voor beste speler ter wereld opdroeg aan Nelson Mandela en de anti-apartheidstrijd in Zuid-Afrika, geen issue. „Wat heeft die Gouden Bal in godsnaam te maken met wat ik hier doe?” zei hij in maart tegen verslaggevers die zich afvroegen wat de voormalig aanvoerder van het Nederlands elftal op het EK 1988 te zoeken had in de noordelijke Kaukasus.

Het aantreden van Gullit bij Terek, tegen een jaarsalaris van vijf miljoen euro, werd zwaar bekritiseerd. De prominente Russische mensenrechtenactivist Oleg Orlov noemde de voormalige voetbalvedette zelfs „immoreel”, omdat hij zich geëncanailleerd heeft met Kadyrov.

Naast afbreuk aan zijn status als geëngageerd voetbalmens, die hij te danken heeft aan zijn warme relatie met Nelson Mandela, zal Gullit ook moeten constateren dat zijn carrièreperspectieven er na zijn kortdurend avontuur in Grozny niet fraaier op zijn geworden. Terwijl generatiegenoten Ronald Koeman en Marco van Basten nadrukkelijk in verband worden gebracht met FC Twente, en Frank Rijkaard met FC Barcelona al eens de Champions League won, is het de vraag welke club in de nabije toekomst nog met Gullit in zee wil.

    • Bart Hinke