Even de patiënt geruststellen

Het lijken wel tweelingbroers die hun vader in het ziekenhuis verrassen met een bakje druiven, met hun vrijwel identieke haardos en kledingkeuze. Maar niemand minder dan de Britse premier David Cameron (rechts) en vicepremier Nick Clegg brachten in een Londens ziekenhuis een bezoek aan een heuppatiënt.

Ze legden hem uit hoe het nou precies zit met die controversiële hervormingen in de gezondheidszorg.

Afgelopen donderdag presenteerde Cameron de nieuwe plannen voor de sector, na maanden van debat en onderzoek. En gisteren ging het parlement ‘in hoofdlijnen’ akkoord.

Uiteindelijk stelde de Britse premier een minder scherpe versie voor van de ambitieuze hervorming van de gezondheidszorg, voornamelijk door stevige kritiek vanuit de coalitie, de gezondheidssector en de vakbonden.

Vooral de groeiende rol van de privésector zette kwaad bloed in zijn eigen partij, en bij de oppositie. In Camerons oorspronkelijke plannen wordt concurrentie gestimuleerd maar gevreesd wordt dat de kwaliteit van de zorg moeilijker te controleren zal worden en dat de behandelkosten gaan stijgen.

Nu belooft de regering van Cameron dat het zal optreden tegen de excessen van privatisering. Zo wil Cameron vermijden dat geprivatiseerde klinieken hun ‘klanten’ uitkiezen en alleen de meest rendabelen willen behandelen.

Daarom stelt hij een bestuursorgaan in die de concurrentie moet gaan bevorderen, maar ook de belangen van de zieken moet beschermen.