EU: 210 miljoen euro voor getroffen telers

EU verhoogt de compensatie voor EHEC-schade omdat EU- ministers vorige bedrag te laag vonden.

De Europese Unie stelt 210 miljoen euro beschikbaar aan telers die vanwege de EHEC-bacterie hun groente en fruit niet konden verkopen. Dat heeft de Europese Commissie gisteren besloten, nadat de Europese landbouwministers eerder zeiden dat de voorgestelde 150 miljoen te weinig was.

In een verklaring laat de EU weten dat op 22 juli het definitieve bedrag wordt bevestigd. Voor die tijd moeten de EU-lidstaten de schade aan de verkoop van groente inventariseren. De noodhulp wordt gebruikt om telers van onder andere komkommers, sla, tomaten en courgettes tot maximaal de helft van de prijs te compenseren. Voor boeren die in telersverenigingen samenwerken, dekt de EU mogelijk tot wel 70 procent van de kosten. Hiermee laat de EU zien dat het snel kan reageren op de uitbraak van de ziekte, zei EU-commissaris van Landbouw Dacian Ciolos.

Sinds de ontdekking van de bacterie eind mei zakte de verkoop van sommige groente in verschillende Europese landen in. Volgens staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) maakten Nederlandse telers vierhonderd miljoen verlies per week.

In totaal zijn 37 mensen bezweken aan de resistente bacterie, die na een lange zoektocht afkomstig lijkt te zijn van kiemgroenten van een boerderij in Bienenbüttel, in het noorden van Duitsland. De Duitse autoriteiten handhaven hun waarschuwing dat consumenten beter geen kiemgroenten kunnen eten, totdat duidelijk is of de boerderij besmette zaden heeft ontvangen – wat inhoudt dat ook andere boerderijen besmet kunnen zijn – of dat een hygiënisch probleem de oorzaak is.

Volgens het Duitse Robert Koch Instituut neemt het aantal besmettingen af in Duitsland. Afgelopen weekeinde liep het aantal mensen dat besmet is met de bacterie in Nederland nog op naar acht. (Reuters)