Etiket

Pijnlijk. Alle kinderen uit de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg verliezen hun persoonsgebonden budget, hun potje geld waarmee ouders hulp konden inkopen. En dat is een grote groep die het kabinet Rutte in één keer uit de warme schoot van de staat kiepert. 40 procent van de pgb-aanvragen komt van kinderen met psychiatrische of gedragsproblemen.

Van dat soort percentages hoef je niet op te kijken. Het was allang bekend dat onze jeugd steeds geesteszieker en hulpbehoevender wordt: 1 op de 7 krijgt te maken met jeugdzorg. 9 procent krijgt professionele hulp vanwege opgroeiproblemen. 100.000 Nederlanders nemen medicijnen tegen ADHD. Het speciaal onderwijs zit bomvol vanwege een ware epidemie van op autisme lijkende syndromen zoals Asperger en PDD-NOS. Was autisme, toen het voor het eerst werd beschreven in 1943, nog een uiterst zeldzame aandoening (1 op de 20.000), recentere onderzoeken gaan ervan uit dat 1 op de 38 kinderen in aanmerking komt voor een diagnose in het autistisch spectrum. Kinderen zijn niet meer gewoon druk, klungelig, sociaal onhandig of excentriek, nee, ze zijn ziek. Voor het meeste is wel een medisch stempel te vinden.

Of de diagnose nou terecht is of niet, ouders van die kinderen hebben een zwaar leven. En ze hadden een redder. Het pgb. Zo’n kind kon op een speciaal surfkamp met zijn pgb, het kind kon uit logeren bij oma om de ouders te ontlasten (en oma pikte haar graantje mee uit het pgb), de overwerkte ouders konden met hun pgb op ‘vakantiemassageweek’ in Frankrijk met cursussen als holistic pulsing, of ‘werken met energie’. Ze konden er zelfs voor kiezen een bedrag aan zichzelf uitkeren als een financiële verlichting voor het zware ouderschap.

Begrijp me niet verkeerd. Dat alles verhoogde waarschijnlijk de kwaliteit van leven in die gezinnen. Maar we zullen eraan moeten wennen dat niet alles wat goed is, ook gesubsidieerd wordt. Hoe meer diagnoses er worden gesteld, hoe vaker behandelingen of speciale vakanties of professionele begeleiding nuttig is, hoe vaker de overheid nee moet verkopen. Juist nu we steeds meer medische etiketten plakken op afwijkend gedrag moet de overheid als een waakhond om de ziekenboeg gaan staan. Voordat je het weet ligt half Nederland erin.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger