Espresso met Ramzan Kadyrov

Geld De Tsjetsjeense president en voorzitter van Terek Grozny laat mij het espressoapparaat in het nieuwe Ahmad Kadyrov-stadion zien. ‘Supermodern,’ zegt hij, ‘en van alle gemakken voorzien.’ Hij drukt op een knop en het apparaat tovert terstond twee espresso’s tevoorschijn. ‘En Ruud Gullit maar klagen,’ zegt Ramzan Kadyrov. ‘Over slechte faciliteiten, gebrek aan infrastructuur en

Geld

De Tsjetsjeense president en voorzitter van Terek Grozny laat mij het espressoapparaat in het nieuwe Ahmad Kadyrov-stadion zien. ‘Supermodern,’ zegt hij, ‘en van alle gemakken voorzien.’ Hij drukt op een knop en het apparaat tovert terstond twee espresso’s tevoorschijn. ‘En Ruud Gullit maar klagen,’ zegt Ramzan Kadyrov. ‘Over slechte faciliteiten, gebrek aan infrastructuur en minimale winkelpret voor zijn vrouw.’ De voorzitter van Terek Grozny neemt een slokje espresso. ‘Beter dan in Milaan,’ zegt hij. ‘We zijn hier helemaal klaar voor Europees voetbal. Maar wat doet Gullit? Hij loodst de club naar de veertiende plek in de competitie!’ De Tsjetsjeense president schudt zijn hoofd. ‘Hij mag blij zijn dat hij slechts ontslagen is.’

Afgelopen maandag is op de website van Terek Grozny een persbericht gepubliceerd waarin Ruud Gullit van tal van zaken wordt beschuldigd.. Zo zou hij omwille van ‘geheime redenen’ geweigerd hebben om nieuwe topspelers aan te kopen. Kan de voorzitter dit toelichten? ‘Nee,’ zegt hij. ‘Het zijn geheime redenen.’ In het persbericht stond ook dat geld geen rol speelde. Had Gullit theoretisch Lionel Messi kunnen kopen voor Terek Grozny? ‘Het gaat erom dat hij het niet heeft gedaan,’ zegt Ramzan Kadyrov. ‘In plaats daarvan ging hij naar nachtclubs, terwijl we ook moderne bioscopen, schaatsbanen en parken hebben.’ Hoe nu verder? ‘Ik heb contact met Louis van Gaal,’ zegt de Tsjetsjeense president. ‘Ik denk dat we het heel goed met elkaar kunnen vinden.’

    • Ernest van der Kwast