Eminem en Royce da 5'9" zijn weer vrienden

CD Bad Meets Evil: Hell The Sequel van Eminem en Royce da 5'9"

cd hiphop

Bad Meets Evil: Hell The Sequel ***

Eind jaren negentig leek Royce da 5’9” zijn oude rap-partner op zijn succespad te volgen. Ze namen als Bad Meets Evil een EP op; Royce rapte op Eminem’s The Marshall Mathers LP en schreef voor Dr. Dre’s 2001. Maar na een zakelijk geschil gingen de twee uit elkaar. Eminem maakte met Shady Records andere acts groot (D12, 50 Cent); de cd’s van Royce dobberden in de underground.

De relatie is gerepareerd. Op deze EP rappen de twee fel en hongerig alsof het weer midden jaren negentig is en ze samen in een kelder staan. De twee liefhebbers troeven elkaar af met harde grappen, bizarre verhalen en ingenieuze rijmpatronen. De stadionpophit ‘Lighters’ met Bruno Mars is een uit de toon vallend rustpunt.

De watervlugge woordenstromen overheersen op Hell The Sequel. In ‘Living Proof’ spelen de twee heerlijk achteloos met dimensies in ritme en rijm. In ‘I’m On Everything’ zijn hun raps speels, springerig en vol drugsreferenties. En in ‘The Reunion’ is Eminem terug als white-trashkarikatuur Slim Shady die giftig zijn vrouwen afbekt. Ook in herhaling: de saaie refreinen en het orkestrale effectbejag.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele