Economie groeit, maar de onzekerheid blijft

Dit jaar groeit de Nederlandse economie met 2,2 procent, blijkt uit een raming van De Nederlandsche Bank.

De economische groei in Nederland trekt aan, maar de vooruitzichten zijn onzeker als gevolg van de verder oplopende Griekse schuldencrisis.

Dat blijkt uit groeiramingen die De Nederlandsche Bank gisteren bekendmaakte. Dit jaar groeit de Nederlandse economie met 2,2 procent, terwijl eind vorig jaar een groei werd voorspeld van 1,6 procent. Volgens DNB-directeur Lex Hoogduin is de schuldencrisis een „een tikkende tijdbom, die nog niet overtuigend is gedemonteerd”. Een sanering van de Griekse economie, een privatisering, en nieuwe leningen zijn „absoluut noodzakelijk”. Hoogduin wijst een afboeking van de schuld af. „We moeten de Grieken tijd geven.”

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde maandag de zogenoemde rating van Griekenland. Volgens analisten van S&P is de kans aanzienlijk toegenomen dat Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Griekenland is nu het land met de laagste kredietbeoordeling ter wereld.

Griekenland zou een extra bedrag van 85 miljard euro nodig hebben. Daarvan zou 30 miljard door de private sector moeten worden opgebracht. Het restant, 55 miljard euro, zou voor rekening komen van het IMF en de EU. (NRC)