Griekse politie zet traangas in bij protesten, politieke spanning stijgt

De Griekse oproerpolitie bewaakt al de hele dag het parlementsgebouw in hoofdstad Athene. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

In Athene zijn duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de harde bezuinigingen van de regering-Papandreou. De Griekse politie zette begin van de middag traangas in tegen een kleine groep demonstranten.

Ongeveer vijfduizend agenten proberen met behulp van dranghekken en geparkeerde politiebusjes te verhinderen dat anti-regeringsdemonstranten de ingang van het parlementsgebouw blokkeren, waar later vandaag vergaderd wordt over een nieuw bezuinigingspakket. Ook proberen ze ervoor te zorgen dat de parlementariërs veilig het parlementsgebouw konden betreden. Zo’n twintigduizend demonstranten verzamelden zich daarom op het nabijgelegen Syntagmaplein. Ze schreeuwden ‘Stap op, stap’ en ‘Dieven, verraders, waar ging ons geld naartoe’.

Onze correspondente Marloes de Koning was rond half één vanmiddag in het parlementsgebouw en beschrijft de sfeer:

“Het parlement is omsingeld door kwade demonstranten. Er wordt op hekken gebeukt en met flessen gegooid. Buiten is regelmatig traangas te ruiken.”

De Griekse minister-president Papandreou was begin van de middag te gast bij president Papoulias om de nieuwe bezuinigingsronde te bespreken. Het parlement moet voor het einde van de maand met een nieuw besparingsplan instemmen als Griekenland zijn EU-steun wil behouden. De Griekse oppositie is echter zeer kritisch op het plan en daarom is het de vraag of Papandreou een meerderheid haalt, zegt De Koning:

“De oppositie is niet van plan in te stemmen en de vraag is er of een meerderheid komt. De parlementariërs staan letterlijk van alle kanten onder druk. Door de situatie buiten het parlement is het nog de vraag of de vergadering van vanmiddag door kan gaan.”

In de Griekse hoofdstad en in andere delen van het land is vandaag een 24-uursstaking aan de gang. Als gevolg van de staking, die door de grootste Griekse vakbonden is georganiseerd, draaien ziekenhuizen vandaag op noodpersoneel en wordt het havenverkeer en openbaar vervoer ontregeld. Het vliegverkeer blijft naar verwachting wel normaal functioneren. Wel zijn grote delen van Athene afgesloten voor autoverkeer.

    • Pim van den Dool