Defensie onderzoekt dood militair die onwel werd na oefening

Defensie gaat onderzoek doen naar het overlijden van een militair die vorige week onwel werd na een oefening. De Landmacht wil weten of er een verband bestaat tussen de dood van de 20-jarige man en de oefening.

De man werd vorige week woensdag na een oefening van de Luchtmobiele Brigade onwel. Hij voelde zich volgens een woordvoerder van Defensie niet lekker en raakte tijdens het onderzoek door een verpleegkundige onwel. Uit medisch onderzoek bleek dat hij onwel was geworden door een bloeding in zijn hoofd.

De militair overleed gisteren in het academische ziekenhuis van Maastricht aan de gevolgen van de bloeding nadat hij een paar dagen in coma was gehouden. De Landmacht wil weten of er een verband is met met de oefening omdat de militairen tijdens de oefening onder meer moeten boksen en daarbij elkaar klappen op het hoofd geven. Daarbij dragen ze echter wel beschermende kleding dragen.

Defensie is verbaasd dat de militair is overleden omdat hij schijnbaar gezond was en de medische keuring had doorstaan. De Landmacht voert het onderzoek uit in samenwerking met de arbeidsinspectie.

    • Pim van den Dool