De dans der sorteertechnieken

De Sapientia Universiteit in Roemenië heeft een aantal bekende sorteertechnieken in beeld gebracht als volksdans. Een hartveroverende manier om computerwetenschap te populariseren.

De maanden van het jaar op alfabetische volgorde? Met de hand is dat zo gepiept. Het sorteren van grote aantallen ‘records,’ bijvoorbeeld een bevolkingsregister, is ook niet moeilijk. Wel tijdrovend en vervelend. Dan is het mooi als een computer de klus kan overnemen. Maar daarvoor is een wiskundig algoritme nodig, een voorschrift dat, indien stug stap voor stap uitgevoerd, tot het juiste resultaat leidt. Bijvoorbeeld Bubblesort.

Bubblesort is in weinig regels te programmeren maar er zijn relatief veel stappen nodig. Op het YouTube-kanaal AlgoRythmics worden nog vijf algoritmes met muziek en dans in beeld gebracht: Insertsort, Selectsort, Shellsort, Mergesort en Quicksort. Selectsort bijvoorbeeld lijkt in zijn werking op hoe een mens dit zou opknappen: eerst op zoek naar het kleinste getal in de rij en dit alvast links neerzetten, dan het kleinste zoeken van de rest, enzovoort.

De gebruikte muziek weerspiegelt de etnische diversiteit van Transsylvanië: driemaal een Hongaarse, en verder een Roemeense, een Saksische en een zigeunerdans. De makers hebben behalve een YouTube-kanaal ook een Facebookpagina. Beide staan vol enthousiaste reacties uit de computer- en onderwijswereld. Helaas is er geen informatie over de eigenschappen van de sorteertechnieken. Die is gelukkig voorhanden op Wikipedia.

Bekijk de video’s op nrc.nl/bekijks

    • Herbert Blankesteijn