Congreslid Giffords, een half jaar na de aanslag

Ze kan weer praten en zingen.

Haar lange haren is ze kwijt, maar haar glimlach is er nog. Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords werd bijna zes maanden geleden in haar hoofd geschoten tijdens een politieke bijeenkomst in Tucson. Er zijn nu foto’s op Facebook geplaatst die voor het eerst haar fysieke herstel tonen. Bij de linkerslaap van Giffords is een deuk te zien, de plek waar een kogel haar schedel raakte. Haar linker hersenhelft, belangrijk voor spraak en communicatie, raakte beschadigd.

Artsen van Giffords hebben gezegd dat ze weer kan praten en een aantal van haar favoriete liedjes kan zingen. Het is onduidelijk of Giffords, een Democraat uit Arizona, ooit zal terugkeren in de politiek. Volgens medewerkers van Giffords zijn de foto’s publiekelijk gemaakt om te voorkomen dat paparazzi haar zullen achtervolgen als ze de revalidatiekliniek in Houston verlaat, waarschijnlijk eind deze maand. Tot nu toe waren er alleen korrelige televisiebeelden beschikbaar van Giffords, gemaakt toen ze in april de ruimtelancering bijwoonde van haar man Mark Kelly, een astronaut. Kelly is inmiddels terug op aarde. (AP)