Broodje tomaat op z'n Catalaans

Vrijwel iedereen associeert de Costa Brava, het noordelijke deel van de Spaanse westkust, met megadisco’s, Hollandse supermarkten en roodverbrande bierbuiken. Maar nog geen twintig kilometer van waldolala-oorden als Lloret de Mar en Blanes is het wonderschoon en doodstil, constateerde ik vorige week tijdens een korte vakantie. Daar, ergens bovenop een berg, middenin een natuurgebied, langs een pad uit de middeleeuwen (lees: diepe kuilen, gruwelijke afgronden, roofvogels met een indrukwekkende vleugelspanwijdte) stond ons vakantiehuis.

Iedere middag ondernamen wij de helse tocht naar beneden om ergens te gaan eten. In de omgeving waren meerdere goede restaurants, waar je voor tien euro uitgebreid kon tafelen: een voor- en een hoofdgerecht en een schaal crema Catalan (een soort crème brûlée, met een dikkere suikerlaag erbovenop) toe. Water, wijn, brood en koffie waren in de prijs inbegrepen. Ik at onder andere goddelijke lamskoteletten, een heerlijke tortilla met zoete ui, kip van de barbecue met in olijfolie gebakken friet en beignets van courgette en aubergine. Geen gerechten met verfijnde sauzen of subtiele smaakcombinaties misschien, maar alles was vers en lekker klaargemaakt.

Na zo’n uitgebreide comida hoefde er ’s avonds niet meer echt gekookt te worden op de berg en aten we wat olijven, manchego en de heerlijke ham die de slager dagelijks met veel toewijding voor me uitsneed. Daarbij dronken we bij de zelftap in het dorp aangeschafte wijn uit petflessen en aten we – naar goed Catalaans gebruik – een stapel broodjes met tomaat en knoflook.

Pa amb tomàquet noemen de Catalanen deze met tomaat ingesmeerde boterhammetjes. Een eenvoudig hapje, maar oh, zo lekker. Koop goed, stevig boerenbrood, laat het niet in van die tuttige boterhammetjes snijden maar zaag het zelf, thuis, in dikke sneden. Het brood mag best een paar dagen oud zijn. Rooster de boterhammen vervolgens in de broodrooster of leg ze even op de grillpan. Mocht u plannen hebben om dit weekend de spiezen die collega Menno Steketee gisteren beschreef te gaan maken, dan zijn deze tomatenbroodjes een prima bijgerecht. Leg ze in dat geval even op de barbecue, aan beide zijden, tot ze mooi bruin zijn.

Pel een knoflookteen, snij ’m doormidden en smeer de geroosterde boterham ermee in. Naar smaak; de een houdt het bij een vleugje, anderen schrapen een hele teen stuk. Koop de lekkerste, zoetste tomaten die u kunt vinden, snij ze door en smeer uw broodje in met een helft terwijl u ondertussen het sap uit de tomaat in het brood drukt. Druppel er tenslotte een klein beetje (goeie!) olijfolie over en bestrooi uw broodje met wat (zee) zout. Natuurlijk kunt u er nog een ansjovisje opdoen, of wat rauwe ui, maar ik ben het met de Catalanen eens dat dit broodje tomaat in al zijn nederige eenvoud, zonder waldolala-tierelantijnen, het allerlekkerst is.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Roos Ouwehand