Aswolk van Chileense vulkaan zorgt zelfs in westen van Australië voor problemen

Santiago. De aswolk die het vulkaancomplex Puyehue-Cordon Caulle in Chili op 4 juni uitspuwde, heeft zich over een afstand van 9.000 kilometer verspreid: over Argentinië en de Atlantische Oceaan, tot aan Nieuw-Zeeland en Australië. Koude lucht drijft de aswolk verder westwaarts. Omdat delen van de aswolk erg laag hangen, hebben vliegmaatschappijen hun vluchten in West-Australië inmiddels geschrapt. Van en naar Perth wordt niet meer gevlogen. Foto NASA In this handout image provided by NASA, The MODIS instrument on NASA's Terra satellite captured a visible image of the ash plume from the eruption of a volcano in Chile's Puyehue-Cordon Caulle chain, June 13 ,2011. The wind shifted from the day before and was now blowing from the west and southwest, pushing the plume east and northeast. Note the snow on the Andes Mountain range. Image captured on June 13, 2011. REUTERS/NASA Goddard/MODIS Rapid Response, Jeff Schmaltz/Handout (CHILE - Tags: DISASTER IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Santiago. De aswolk die het vulkaancomplex Puyehue-Cordon Caulle in Chili op 4 juni uitspuwde, heeft zich over een afstand van 9.000 kilometer verspreid: over Argentinië en de Atlantische Oceaan, tot aan Nieuw-Zeeland en Australië. Koude lucht drijft de aswolk verder westwaarts. Omdat delen van de aswolk erg laag hangen, hebben vliegmaatschappijen hun vluchten in West-Australië inmiddels geschrapt. Van en naar Perth wordt niet meer gevlogen. Foto NASA In this handout image provided by NASA, The MODIS instrument on NASA's Terra satellite captured a visible image of the ash plume from the eruption of a volcano in Chile's Puyehue-Cordon Caulle chain, June 13 ,2011. The wind shifted from the day before and was now blowing from the west and southwest, pushing the plume east and northeast. Note the snow on the Andes Mountain range. Image captured on June 13, 2011. REUTERS/NASA Goddard/MODIS Rapid Response, Jeff Schmaltz/Handout (CHILE - Tags: DISASTER IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Reuters

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Aswolk van Chileense vulkaan zorgt zelfs in Australië voor problemen (15 juni, pagina 3) staat dat koude lucht de aswolk uit Chili verder westwaarts drijft. Hier had moeten staan: oostwaarts.