Congresleden slepen regering Obama voor rechter om Libië - ‘Land is oorlogsmoe’

US President Barack Obama walks down the steps of Air Force One upon arrival at Andrews Air Force Base in Maryland, June 14, 2011. Obama travelled to Puerto Rico, the first visit by a US President since President John F. Kennedy's visit in 1961. AFP PHOTO / Saul LOEB
US President Barack Obama walks down the steps of Air Force One upon arrival at Andrews Air Force Base in Maryland, June 14, 2011. Obama travelled to Puerto Rico, the first visit by a US President since President John F. Kennedy's visit in 1961. AFP PHOTO / Saul LOEB Obama wordt door congresleden voor de rechter gedaagd. Foto AFP / Saul Loeb

Een groep van tien leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, drie Democraten en zeven Republikeinen, wil de regering van Obama voor de rechter slepen. Ze menen dat Obama het Amerikaanse leger niet had mogen inzetten in Libië zonder goedkeuring van het Amerikaanse Congres.

Obama heeft de Amerikaanse grondwet geschonden door via internationale organisaties zoals de NAVO en de Verenigde Naties goedkeuring voor het ingrijpen in Libië te behalen, aldus de politici.

De tien willen een rechter vragen verdere inzet van het Amerikaanse leger zonder toestemming van het Amerikaanse Congres te verbieden. De congresleden willen de aanklacht, waarin ook minister van defensie Robert Gates wordt genoemd, vandaag indienen.

Update 21.56 uur: Het Witte Huis laat in een gedetailleerd dertig pagina’s tellend rapport weten dat het congres niet ingelicht hoefde te worden, omdat de Amerikaanse militairen alleen een ondersteunende rol vervullen in Libië. De troepen zijn niet bezig met aanhoudende gevechten en ook zijn er geen troepen op de grond aanwezig. Daarmee, zo zegt het Witte Huis, blijft de president binnen de kaders van de Amerikaanse constitutionele rechten en kan hij de missie in zijn eentje leiden.

Politiek belangrijk signaal, Obama dreigt links te worden ingehaald

Onze correspondent Tom-Jan Meeus in reactie op de aanklacht:

“Bij elke oorlog waar de Amerikanen instappen laait deze discussie op. Het congres heeft bevoegdheden op grond van de constitutie en die schrijft voor dat het congres geconsulteerd moet worden over deelname aan militaire missies. Tegelijkertijd is de president de bevelhebber van de strijdkrachten en heeft hij de vrijheid om de troepen in te zetten wanneer hij dat wil. Obama heeft de congresleden achter gesloten deuren geïnformeerd. Dat zal zijn verdediging zijn. Bush is op dit punt nooit in de problemen gekomen en dat zal bij Obama niet anders zijn.”

“Deze juridische procedure zal formeel weinig invloed hebben op de militaire operatie in Libië, maar van veel meer betekenis zijn voor de oorlog in Afghanistan. Het conflict in Libië is hier geen groot onderwerp, terwijl Afghanistan dat wel is omdat er Amerikaanse burgerdoden vallen. Politiek gezien is het een belangrijk signaal dat deze aanklacht zowel gesteund wordt door Democraten als Republikeinen. Dat illustreert hoezeer dit land oorlogsmoe is.”

“Mitt Romney, de kandidaat voor de Republikeinse nominatie, heeft onlangs gezegd dat de Amerikaanse troepen zo snel mogelijk moeten worden teruggetrokken. Hierdoor bestaat voor Obama het risico dat hij links wordt ingehaald. Daarom is het voor Obama zaak om politieke consensus te bereiken over de Amerikaanse bijdrage. Als hij daar niet in slaagt zal hij gedwongen worden zijn troepen versneld terug te trekken.” - Tom-Jan Meeus, NRC