Allochtone acteur houdt Duitsland voor de gek

De 28-jarige Tedros Teclebrhan slaat al twee maanden niet meer zijn vrouw, denkt dat Duitsland uit drie deelstaten bestaat, geleid wordt door meneer Angelo en noemt Luxemburg als hoofdstad van de Bondsrepubliek. Wanneer de muur viel weet hij niet. “Welke muur?”

De Duits-Eritreaanse acteur zakte met die antwoorden voor een integratietest die hij zelf in scène had gezet. Ondertussen is hij de afgelopen weken op YouTube een hit geworden. Veel bloggers linkten ernaar, een enkeling met het commentaar ‘Dit is Duitsland’. Hoewel al snel bekend was dat het om een grap ging, namen meer dan vijf miljoen Duitsers de moeite het filmpje te bekijken.

Kloppen onze vooroordelen wel?
De satire leverde een ongekende reactiestroom op: meer dan zesentwintigduizend mensen becommentarieerden het filmpje.  “Zo denken de meeste Duitsers over allochtonen”, schreef een kijker. “Allochtonen moeten er komedie van maken om ons de ogen te openen.” Een ander schreef: “Ja, ik begrijp dat dit komedie is, maar helaas is dit wel de werkelijkheid in Duitsland.”

Tedros Teclebrhan initieerde met zijn satire dus een serieus internetdebat.  Hij liet autochtone Duitsers nadenken over de vraag of hun beeld van allochtonen wel klopt.