‘Vrouw slechtste af in Afghanistan’ - Somalische minister verbaast zich

An Afghan woman clad in burqa begs with her children near a newly constructed building in Kabul June 14, 2011. REUTERS/Mohammad Ismail (AFGHANISTAN - Tags: SOCIETY) Een Afghaanse vrouw in burka met haar kinderen in de buurt van Kabul. Foto Reuters/Mohammed Ismail

Afghanistan is het gevaarlijkste land om vrouw te zijn. Somalië is vijfde, tot verbazing van de Somalische minister voor vrouwenzaken. Maryan Qasim vindt dat haar land toch echt op één hoort, zegt ze in een interview met persbureau Reuters.

De ranglijst is opgesteld door Thomson-Reuters bureau in een onderzoek onder experts. Afghanistan heeft de eerste plaats te danken aan geweld tegen vrouwelijke ambtenaren, deerniswekkende gezondheidszorg en armoede.

Persbureau Reuters zette de feiten overzichtelijk op een rij. Congo en Pakistan volgen op een tweede en derde plaats. India verbijstert met een vierde plaats, dankzij de veelvoorkomende praktijk van het ombrengen van ongeboren dochters.

Het onderzoek is uitgevoerd om de lancering van site TrustLaw Woman te markeren. Op deze site wordt gratis juridisch advies geboden aan groepen die zich hard maken voor de gelijke rechten voor mannen en vrouwen wereldwijd.

    • Bart Hinke