Aegon betaalt staatssteun af, rendement voor Staat ruim 36 procent

Den Haag, 02-12-08. Alexander Wynaendts, topman Aegon. Foto Leo van Velzen NrcHb
Den Haag, 02-12-08. Alexander Wynaendts, topman Aegon. Foto Leo van Velzen NrcHb Alexander Wynaendts, topman Aegon. Foto NRC/Leo van Velzen

Aegon heeft de terugbetaling van de ontvangen staatssteun afgerond, maakt de verzekeraar vandaag bekend. Aegon betaalt daarmee in totaal 4,1 miljard euro terug aan de Staat, waarvan 3 miljard aan aflossingen en 1,1 miljard aan premie en rente.

In oktober 2008 kreeg Aegon 3 miljard euro van de overheid omdat het door de kredietcrisis in problemen was geraakt. Een jaar later betaalde de verzekeraar 1 miljard euro terug. Inmiddels is 2,25 miljard euro terugbetaald plus 650 miljoen premie. Voor eind juni is nu de rest afbetaald.

Aegon heeft deze staatssteun niet nodig gehad. Maar het concern hield in 2008 rekening met verder verslechterende omstandigheden.. Het concern stelt zich nu te volledig te kunnen richten op stabiele groei van de resultaten.

Aegon mocht, naast Fortis en ABN Amro, niet met tarieven stunten omdat zij staatssteun ontvangen: zij moeten ervoor zorgen dat ze geen “prijsleider” zijn. ING mag zelfs niet tot de top-drie van banken met de beste tarieven behoren.

Volgens financieel redacteur van NRC Handelsblad Philip de Witt Wijnen is de operatie ‘duur’ geweest voor Aegon, want de staat heeft een rendement van ruim 36 procent behaald op de miljardensteun.

“Maar Aegon-topman Wynaendts bezweert het het waard was. Met ‘de kennis van nu’ zou hij het weer gedaan hebben. Beleggers zijn er uiteraard niet blij mee geweest, want die hebben eigenlijk drie jaar stil gestaan. Er mocht geen dividend uitgekeerd worden en de koers is iets tegengevallen ten opzichte van de AEX. Maar de situatie in 2008 was dusdanig dat zekerheid inbouwen noodzakelijk leek. En Aegon zegt zekerheid te hebben staan boven alles.”