Zege Button in Canada na imposante inhaalrace

Sebastian Vettel verspeelde in de laatste ronde van de Grand Prix van Canada de zege aan Jenson Button.

De Grand Prix van Canada in de Formule 1 kende een treurige opmaat. Er werd al gestart achter de safety car en na negen ronden voluit racen kwam de veiligheidswagen terug op de baan omdat het begon te regenen. Uiteindelijk werd de race voor twee uur onderbroken.

Er was al een en ander gebeurd waarbij een negatieve hoofdrol was weggelegd voor Lewis Hamilton. De Brit had in korte tijd incidenten met Mark Webber, Michael Schumacher en de uiteindelijke winnaar Jenson Button. Het laatste akkefietje kostte Hamilton zijn race nadat Button hem niet in zijn spiegels had zien aankomen en de auto van zijn ploegmaat de pitmuur induwde.

Button reed na de hervatting van de race achteraan het deelnemersveld. Behalve de aanvaring met Hamilton kreeg hij onder meer een tijdstraf, een lekke band en een aanrijding met de Ferrari van Fernando Alonso. Bovendien wisselde Button zijn regenbanden in waarna hij werd verrast door een nieuwe bui. Maar de wereldkampioen van 2009 hield vertrouwen in zijn auto en was tijdens de race veruit de snelste van het veld.

Vooraan was Sebastian Vettel, leider in de WK-stand, ondertussen in een gevecht gewikkeld met Kamui Kobayashi, Felipe Massa en later Michael Schumacher en teammaat Mark Webber. Maar niemand ging sneller dan Button, die bezig was aan een indrukwekkende opmars.

In de slotfase pareerde Vettel in eerste instantie de rondetijden van de ontketende Button. Vettel won zes van de zeven voorgaande races maar ditmaal bezweek hij in de slotronde onder de druk. Hij verremde zich, waardoor Button een imposante inhaalrace bekroonde met zijn eerste zege in ruim een jaar tijd. (NRC)