Wiet roken en leven volgens het 'carpe diem'-principe

CD-omslag FTG 3 van Fakkelteitgroep

CD HIPHOP

Fakkelteit-groep: FTG 3 ****

Voor een verzamelalbum is deze sterke staalkaart van de scene rondom hiphopfijnproever Sticks (Fakkelbrigade; ex-Opgezwolle) ongekend consistent.

In zowel zwoele zomerse hiphopfunk als rauw echoënde dubstep klinkt de muzikale lijn terug die ooit door fundamentleggers Opgezwolle en DuvelDuvel is neergelegd. Met robuuste en funky beats, gemaakt met een opvallend oog voor detail.

De typische FTG-artiest is een jonge rapper die, vaak in een wolk wiet-rook, de hectische maatschappij ontvlucht en tracht te leven volgens het carpe diem-principe. Zoals laidback-straatrapper Freez die op rijke G-Funk zijn eenvoudige leven uit de doeken doet. En een met zijn gedachten worstelende Typhoon die indruk maakt op een paranoïde SF-productie van Seven League Beats.

Dit nieuwe productieteam van Rob Peters en Dries Bijlsma valt op met overrompelende, door dubstep en grime beïnvloede beats die klinken als het heelal tijdens spitsuur. Voorman Sticks is met zijn karakteristiek rustige cadans onveranderd sfeerbepalend.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele