Verhofstadt, Swaab en Huijbregts bij Zomergasten

Studio van Zomergasten. Beeld: VPRO

De zes ‘Zomergasten’ zijn bekend. Aan tafel bij presentator Jelle Brandt Corstius schuiven vanaf 24 juli achtereenvolgens Marc-Marie Huijbregts, Dick Swaab, Step Vaessen, Lilian Gonçalves - Ho Kang You, Erik van Lieshout en Guy Verhofstadt aan.

De formule van VPRO’s Zomergasten is al sinds 1988 ongewijzigd. Bekende Nederlanders presenteren hun favoriete beeldfragmenten tijdens een drie uur durend interview. Vanaf 25 juli presenteert journalist en oud Rusland-correspondent Jelle Brandt Corstius het programma voor de tweede keer. Eindredacteur Peter van Ingen koos dit jaar naar eigen zeggen voor gasten die iets minder bekend zijn, maar veel diepgang bieden.

Marc-Marie Huijbregts

“Ik heb geen bewuste rode draad en al helemaal geen thema”, laat cabaratier Marc-Marie Huijbregts, die op 24 juli aanschuift, weten aan NRC Handelsblad over de invulling van zijn avond.

Dick Swaab

Een week later zal Dick Swaab, neurobioloog en arts, het hebben over het brein. “Hoe het brein als een rode draad door ons leven loopt. Maar ook over hoe het brein bepalend is voor alles wat we maken, kunst bijvoorbeeld, alles waar we door geboeid zijn.”

Step Vaessen

Step Vaessen, correspondent voor Zuidoost-Azië voor de NOS en werkzaam voor Al Jazeera English, wil op 7 augustus “een andere kant van Indonesië laten zien, waar je maar weinig over hoort: de unieke vorm van verdraagzaamheid die hier bestaat en de nieuwe generatie van eigenzinnige schrijvers en filmmakers die het land een nieuwe richting op duwen. Het wordt trouwens niet allemaal serieus. Het moet een afwisselende reis worden, met zowel zware kost als geestige fragmenten.”

Lilian Gonçalves - Ho Kang You

Jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves - Ho Kang You voorziet een op 14 augustus avond over ‘leven in verschillende werelden’. “Ik heb verschillende identiteiten: ik ben een ingeburgerde Nederlander, ik ben een Surinaamse, ik ben migrant, vluchteling en vrouw, zakelijk ondernemer, jurist, mensenrechtenactivist. Ik ervaar die verschillende identiteiten niet als conflicterend, maar als verrijkend. Dat is mijn thema: het vieren van verschillende identiteiten.”

Erik van Lieshout

Beeldend kunstenaar Erik van Lieshout wil op 21 augustus vooral fragmenten uit kunstdocumentaires tonen. “En ik heb mijn moeder gebeld, wat zij wilde zien. Haar verzoeknummer was de Chileense bergzanger Víctor Jara. Bij de staatsgreep van 1973 hebben ze zijn handen afgekapt; hij was gitarist. Ik zat te janken op de bank. Maar de redactie van Zomergasten vond er niets aan – Chili leeft helemaal niet meer – dus die komt er niet in. Mijn vader is bang dat ik dingen ga vertellen over mijn jeugd.”

Guy Verhofstadt

Oud-premier van België Guy Verhofstadt zal op 28 augustus bij Zomergasten “de opkomst van nationalisme in Europa centraal stellen,” laat zijn woordvoerder weten. “Je ziet het in Nederland, maar ook in België, Denemarken, Finland, Hongarije, Frankrijk en Italië. De stelling van Verhofstadt is dat nationalisme geen uitkomst kan bieden voor de problemen waar wij ons voor gesteld zien. De oplossing ligt in Europese samenwerking.”

    • Bart Hinke