Uitgelicht

Natasja Froger helpt mensen die anderen helpen. RTL4, 20.30u. Natasha Froger onthult als ambassadrice van de Voedselbank een bank gemaakt uit o.a. voedselkratten en water. De bank is gemaakt door Studenten van de Kunstacademie in Maastricht. Foto; Peter de Krom Peter de Krom

Film

Demain dès l’aube (Denis Dercourt, 2009, Frankrijk). Pianist Vincent Perez heeft een huwelijkscrisis en neemt tijdelijk zijn intrek in zijn ouderlijk huis. Zijn moeder ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, iets waarmee vooral zijn wat labiele broer Jérémie Renier het moeilijk heeft. Beiden vinden afleiding in het naspelen van Napoleontische veldslagen. De regisseur van La Tourneuse de Pages biedt een boeiende studie naar twee broers die een mentale crisis doormaken en niet helemaal zeker meer zijn van hun plek in de wereld.TV5, 18.35-20.10u.

Mr. Bean’s Holiday (Steve Bendelack, 2007, Engeland). In zijn tweede Mr. Bean-film wint Rowan Atkinson een reis naar Frankrijk, maar moet hij nog wel even bij de Côte d’Azur zien te komen als hij de trein mist. Schaamteloos wordt een hele scène uit Jacques Tati’s eerste speelfilm Jour de fête gekopieerd. Vanuit identieke camerastandpunten zien we Bean net als Tati op een oude, zware postbodefiets vrolijk fluitend en schijnbaar zonder al te veel inspanning een zwoegend wielerpeloton voorbijfietsen. Plagiaat of ode? Ook met Willem Dafoe, Max Baldry.RTL7, 20.30-22.15u.

Love Wrecked (Randal Kleiser, 2005, VS). Kauwgomromantiek van de regisseur die ooit The Blue Lagoon maakte. Tienermeisje Amanda Bynes belandt samen met de door haar geadoreerde popster Chris Carmack op een tropisch eiland. Zij houdt de schijn op dat het een onbewoond exemplaar betreft.Net5, 20.30-22.10u.

Johnny English (Peter Howitt, 2003, Frankrijk/Engeland). Rowan Atkinson speelde al eens een bijrolletje in Never Say Never Again, de James Bond waarin Sean Connery zijn comeback maakte als ’s werelds beroemdste geheim agent. Nu is hij zelf James Bond in een film die niet is gebaseerd op een boek, een toneelstuk of een televisieserie, maar op een reeks reclamefilmpjes die Atkinson voor een Britse creditcard maakte. Het draait hier vooral om de wederzijdse haat tussen Engelsen en Fransen. De Amerikaanse acteur John Malkovich maakt met een lijp accent aanspraak op de Engelse troon. Maar om de blote billen van de aartsbisschop van Canterbury op waarde te schatten, moet je vast Engels zijn. Of Frans.RTL7, 22.15-00.00u.

Informatief

X:enius: Hypnose, ein Mittel für alle Fälle? Hypnose wordt tegenwoordig bij therapie – vooral bij stress en psychisch lijden – toegepast. Twee presentatoren bezoeken een hypnotiseur om uit te vinden of zij gehypnotiseerd kunnen worden. De een is in een oogwenk onder hypnose; de ander is totaal ongevoelig voor de behandeling. Uitgelegd wordt hoe dat komt.Arte, 17.35-18.05u.

Welcome home. Programma dat draait om mensen die altijd voor een ander klaarstaan en zichzelf wegcijferen. Natasja Froger verrast deze mensen, samen met vrienden, familie en collega’s, door ze een fris, opgeknapt huis te geven waarin de hoofdpersoon een nieuwe start kan maken. Vandaag: Ter Aar. Na de dood van haar man, vijf jaar geleden, heeft Lies veel moeite het leven weer op de rit te krijgen. Ze heeft een verzamelwoede ontwikkeld: oude kranten, administratie van jaren geleden, fotoboeken. Ze is bang iets weg te gooien. Haar kinderen trekken aan de bel.RTL4, 20.30-21.30u.

Jong: Pesten doet pijn. Paulien werd jarenlang zo gepest dat ze nu in de dagopvang zit. Theo werd op school zo getreiterd dat hij zich in de wc verstopte. Manuel Venderbos volgt Paulien wanneer zij de confrontatie met de daders aangaat en Theo als hij genoegdoening probeert te krijgen van zijn oude school die volgens hem had moeten ingrijpen. Ned.3, 21.05-21.40u.

Spraakmakende zaken: Arabische lente. Paul Rosenmöller praat met gasten over kwesties uit heden en verleden. Vandaag ontvangt hij Tunesische jongeren en praat met hen over de strijd tegen meedogenloze onderdrukkers en stelt de vraag hoe het verder moet met de Arabische lente. Ook in de studio: journalist Hans Jaap Melissen en oud-diplomaat en minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot.Ned.2, 21.25-22.00u.

Koppen XL: De stotterschool. Monty Pythons Michael Palin – wie herinnert zich niet zijn rol als stotteraar in A Fish Called Wanda – richtte in 1993 een ‘Stammer School’ op. Hij trok zich het lot van stotterende kinderen aan omdat zijn vader stotterde. In deze film worden zes jongeren in de leeftijd van tien tot veertien gevolgd tijdens hun verblijf van enkele weken op de stotterschool. De resultaten zijn opmerkelijk. Voor de therapie komen ze amper uit hun woorden, maar op het einde kunnen ze alle zes vlot voor een groep spreken.Eén, 21.30-22.00u.

Love on delivery. Eerste deel van tweedelige documentaire over de vele huwelijken tussen Deense mannen en Thaise vrouwen in Ty, een streek in het noorden van Denemarken. Het tweede deel, Ticket to Paradise, wordt volgende week uitgezonden.Canvas, 23.55-00.55u.