Twee kandidaten over voor hoogste functie bij IMF

Bank of Israel Governor Stanley Fischer holds a news conference in Jerusalem in this November 3, 2008 file photo. The IMF board on June 13, 2011 shortlisted French Finance Minister Christine Lagarde and Mexican central bank chief Agustin Carstens for the IMF top job and disqualified Fischer due to his age, two board officials told Reuters. Officials said there was not enough support to change the fund's rules to allow 67-year-old Fischer to run. IMF rules carry an age limit for first-time managing directors of 65 or older. REUTERS/Ammar Awad/Files (JERUSALEM - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) Stanley Fischer, links, valt af als kandidaat voor de hoogste functie bij het IMF. Blijven Christine Lagarde, midden, en Agustin Carstens, rechts, over. Foto's Reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overweegt maar twee kandidaten voor de hoogste functie. Dat betekent dat alleen Christine Lagarde uit Frankrijk en de Mexicaan Agustin Carstens nog meedingen naar de post. Dit meldt persbureau AP.

Het IMF schrijft in een verklaring dat ze alleen die twee kandidaten overwegen. Daarmee valt de directeur van de Israëlische centrale bank, Stanley Fischer, buiten de boot.

Fischer is twee jaar ouder dan de grens van 65 jaar die het IMF stelde, en bovendien wordt het IMF historisch gezien geleid door een Europeaan. Fischer heeft een Amerikaans paspoort. Fischer kon dan ook goed bij de Amerikanen vallen. Hij bekleedde hoge functies bij Citigroup en was de promotor van Ben Bernanke, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

De kwestie van nationaliteit maakt Christine Lagarde, de Franse minister van Financiën, nog altijd de grote favoriet. Zij geniet de steun van veel Europese regeringen, waaronder Nederland.

De post bij het IMF kwam vrij toen Dominique Strauss-Kahn zijn functie neerlegde na zijn arrestatie vorige maand, op verdenking van poging tot verkrachting van een kamermeisje in een ​​hotel in New York.

    • Peter van der Ploeg