Turkije wordt tweede Iran

Met de winst van de extremistische AK-partij van premier Erdogan is Turkije weer een stap dichterbij om een tweede Iran te worden. Het leger was het enige instituut dat dit zou kunnen voorkomen, maar door de voorwaarden die de EU voor toetreding stelt, is de invloed van het leger verwaarloosbaar geworden. Het is ironisch dat de EU een land, dat overigens totaal niet thuishoort in Europa, eerst – indirect – dwingt om te islamiseren voordat ze het laat toetreden. Dat gebeurt onder het mom van democratie en vrijheid. Europa vergeet dat de meest primitieve – lees: extremistische – mensen zich altijd het snelst voortplanten. Je kunt de vrijheid van de Turken alleen waarborgen door de democratie in te perken. Een puur democratisch systeem werkt niet.

Burcin Cakir

Amsterdam

    • Burcin Cakir