Tsjetsjeense president Kadyrov dreigt met ontslag trainer Gullit

Ruud Gullit wordt ontslagen als trainer van de Tsjetsjeense voetbalclub Terek Grozny als die vanavond verliest van Amkar Perm. Dat is op te maken uit een verklaring die de directie van Terek – eigendom van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov – gisteren op zijn website plaatste.

Kadyrov zou niet tevreden zijn met de veertiende plaats die zijn club bezet in de Russische eredivisie. Ook zou hij zich hebben geërgerd aan Gullits uitspraken in de Britse krant Daily Mail, vorige week. Gullit vertelt daarin onder meer dat Kadyrov hem niet zelf betaalt, maar dat hij zijn geld ontvangt van een sponsor van de club. Ook bekent hij moeite te hebben met de Tsjetsjeense mentaliteit. Bovendien mist hij in Tsjetsjenië zijn vrienden en alcohol, dat verboden is in de Russische deelstaat op de Noordelijke Kaukasus.

In de verklaring wordt zware kritiek geleverd op het functioneren van Gullit. Gezien de ernst van de beschuldigingen zou hem niets anders resten dan Tsjetsjenië onmiddellijk te verlaten. De verklaring lijkt echter vooralsnog een ultimatum te zijn, al meent het vooraanstaande Russische voetbalblad Sovjetskij Sport dat Gullit na vandaag sowieso wordt ontslagen.

Gullit wordt kwalijk genomen dat hij, sinds hij in februari aantrad als coach, nog niets van de spelers begrijpt, niets aan de tactiek heeft veranderd en geen nieuwe spelers heeft aangekocht. Ook zou Kadyrov hem verwijten dat hij te weinig doet om de spelers goed te begeleiden. Terek heeft volgens de verklaring nog nooit zo zwak gespeeld als nu. Daarentegen zou Gullit zelf meer tijd doorbrengen in nachtclubs en discotheken. Van de twaalf wedstrijden die Terek Grozny dit seizoen speelde, won de club er drie.

Het aantreden van Gullit bij Terek, tegen een jaarsalaris van 5 miljoen euro, werd in februari zwaar bekritiseerd. President Kadyrov wordt beschuldigd van schending van de mensenrechten. Eind mei riep de directeur van de Franse afdeling van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, Jean-Marie Fardeau, enkele Franse topvoetballers ter verantwoording. Zij hadden in Grozny gespeeld tijdens de opening van het nieuwe stadion, en zouden kostbare geschenken hebben gekregen van Kadyrov. Fardeau vindt dat de betrokken spelers de geschenken moeten teruggeven.

Sommige spelers kregen voor hun deelname aan die wedstrijd tussen de 20.000 en 1 miljoen euro. Fardeau wees de spelers op de voortgaande schendingen van de mensenrechten in Tsjetsjenië en zei dat ze zich hadden laten misleiden door een façade van rust. De voetballers die een cheque hadden ontvangen, zouden het geld volgens hem moeten overmaken aan een mensenrechtenorganisatie in Tsjetsjenië.

    • Michel Krielaars