Topkoop: twee Oostenrijkse Alpen - update: bergen van de markt

De Roßkopf. Foto Wikipedia

Heb je eigenlijk alles al? Voor een slordige 120.000 euro heb je twee Oostenrijkse bergtoppen in bezit. Gebruikt, maar in goede conditie.

Update 16:17 De bergen zijn inmiddels alweer van de markt gehaald na ophef over de veiling. Het BIG besloot hiertoe na een gesprek met de minister van Economie, Reinhold Mitterlehner. De verkoop zou volgens een woordvoerder wel doorgaan, maar enkel voor ‘Oostenrijkse instituten’, in plaats van de hoogste bieder (qua prijs).

Een federale makelaar in Oostenrijk verkoopt de Große Kinigat en de Roßkopf. De eerste meet 2690 meter, de Roßkopf haalt 2600 meter. De pieken hebben een gezamelijke oppervlakte van 1,2 miljoen vierkante meter.

Een nieuwe eigenaar mag niet zomaar alles met de bergen doen. Zo moeten ze openblijven voor wandelaars en klimmers. Maar, zo verkoopt het Bundesimmobiliengesellschaft (BIG) het, het uitzicht is geweldig. Voor 121.000 euro zijn ze van jou. Goede deal, want het BIG kocht ze in 2001 van de federale overheid voor 300.000 euro.

Josef Ausserlechner, de burgemeester van het Alpendorp Kartitsch, in het oosten van Tirol, maakte het nieuws bekend, schrijft persbureau AFP. Ausserlechner vindt de verkoop van de bergtoppen niet zo’n gek idee.

“In Griekenland verkopen ze eilanden, dus waarom zouden wij in Oostenrijk geen bergen verkopen.” - Ausserlechner

Een medewerker van het bedrijf bevestigt dat de berichten over de verkoop van de bergen waar zijn.

    • Peter van der Ploeg