Syrische troepen rukken op naar noorden

Beeld van de Syrische staatstelevisie waarop tanks van het leger te zien zijn in Jisr al-Shughur. Foto AFP

Syrische troepen met tanks en helikopters rukken op naar het noorden, bija de grens met Turkije. Zondag begonnen de regeringstroepen hun offensief in het noorden met het beleg van Jisr al-Shughour, waar volgens het regime 120 agenten en soldaten zijn gedood. Ondertussen zijn meer dan 8.500 Syriërs op de vlucht geslagen naar Turkije.

President Bashar al-Assad is bezig met een offensief om de protesten in het land de kop in te drukken. De Syrische bevolking eist politieke hervormingen in een land dat al 41 jaar wordt geregeerd door de Assad-dynastie.

Duizenden mensen leven primitief op het platteland in Syrië, waar stromende regen heeft geleid tot erbarmelijke omstandigheden. Persbureau Reuters toont televisiebeelden van groepen mensen, bang en verwaarloosd, terwijl ze proberen hun doorweekte dekens te drogen.

Het merendeel van de vluchtelingen komt uit Jisr al-Shughour, zo’n 20 kilometer van de grens, waar de autoriteiten zeggen dat 120 man beveiligingspersoneel is gedood door gewapende mannen tien dagen geleden. Volgens sommige activisten zijn gedeserteerde troepen en bewoners slaags geraakt met veiligheidstroepen.

Sinds het begin van het gewelddadige optreden van de Syrische regering tegen activisten en demonstranten zouden al meer dan veertienhonderd Syriërs de dood hebben gevonden. Tienduizenden mensen zijn ingerekend, terwijl nog eens duizenden voor het geweld zijn gevlucht.

    • Marije Willems