Syrisch leger treedt hard op bij Jisr al-Shughour

Nadat Syrische regeringstroepen afgelopen weekeinde de stad Jisr al-Shughour hadden bezet, zijn zij in hun jacht op tegenstanders van het bewind een gewelddadige campagne begonnen in het omliggende gebied. Soldaten schieten het vee dood, branden gewassen plat en nemen alle mannen tussen de 18 en 40 jaar mee, vertellen vluchtelingen.

Honderden, zo niet duizenden inwoners van de stad in het noorden van het land, die normaal 50.000 inwoners telt, zijn de bergen in de omgeving in gevlucht. Anderen proberen de grens met Turkije te bereiken. Het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije is de afgelopen dagen opgelopen naar ongeveer zevenduizend. Premier Erdogan heeft gezegd dat zijn land de grenzen open zal houden voor Syriërs die willen vluchten.

In Jisr al-Shughour worden huizen, winkels en bedrijfjes geplunderd door soldaten en gewapende Alawieten die trouw zijn aan president Assad, de zogeheten Shabiha-militie, zo vertellen vluchtelingen.

Onafhankelijke waarnemers zijn niet toegelaten in Syrië. Het officiële persbureau meldde zondag dat eenheden van het leger „de volledige controle hebben hernomen in Jisr al-Shughour en nu jacht maken op de resterende leden van de gewapende terroristische bendes in de bossen en de bergen.”

„Gewapende terroristische groepen” waren volgens de Syrische autoriteiten medeverantwoordelijk voor de dood, eerder deze maand, van 120 soldaten in Jisr al-Shughour.

Maar inwoners van de stad en gedeserteerde soldaten vertellen een ander verhaal. Zij zeggen dat sommige soldaten in opstand waren gekomen en weigerden het vuur te openen op betogers. Zij zouden toen zijn doodgeschoten.

Ook deserteurs in Turkije vertellen dat de onrust in het leger groeit, vooral onder dienstplichtigen.

Een 23-jarige gedeserteerde soldaat vertelde in het opvangkamp in het Turkse Güvecci dat hij half mei was gevlucht. „Ik kocht een luitenant om die me ziekteverlof gaf en ik ben niet meer teruggekomen. Veel anderen doen hetzelfde als ik”, zei de soldaat, Darwish Mohammed Sebo. „Ik moest met een schild en een wapenstok vooraan staan tegenover de demonstranten. Achter me waren Shabiha en soldaten in wie ze meer vertrouwen hadden om op betogers te schieten, gewapend met automatische geweren.”

Vier leden van de Veiligheidsraad (Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Portugal) hebben een resolutie voorbereid waarin Syrië wordt veroordeeld wegens het harde optreden tegen betogers, vergelijkbaar met „misdaden tegen de menselijkheid”. Daarover zou later vandaag gestemd kunnen worden. China en Rusland hebben zich tot nog toe verzet tegen een veroordeling van Syrië. (AFP, Reuters)