Step Vaessen

Step Vaessen (Simpelveld, 1965) is correspondent voor Zuidoost-Azië voor de NOS. Daarnaast werkt zij voor Al Jazeera English.

„Bij Indonesië denken de meeste mensen aan de tsunami, natuurgeweld en religieuze conflicten. Ik wil bij Zomergasten een andere kant van Indonesië laten zien, waar je maar weinig over hoort: de unieke vorm van verdraagzaamheid die hier bestaat en de nieuwe generatie van eigenzinnige schrijvers en filmmakers die het land een nieuwe richting op duwen. Het wordt trouwens niet allemaal serieus. Het moet een afwisselende reis worden, met zowel zware kost als geestige fragmenten.

„Ik kijk eigenlijk niet veel televisie. Indonesische tv heeft mij weinig te bieden, het zijn vooral veel soaps. Een programma dat er uit springt, is Democrazy – een verbastering van ‘democratie’. Indonesië is pas sinds 1998 een democratie. Ze zijn nog aan het zoeken hoe ze daar het beste vorm aan kunnen geven. Er wordt hier bijvoorbeeld voortdurend gedemonstreerd, voor van alles en nog wat. Het verkeer loopt daardoor de hele tijd vast. Democrazy parodieert dit soort zaken. Het is geestig, maar er vinden ook vaak goede discussies plaats. Ik heb er zelf ook eens in opgetreden. Ik hoop dat ik er bij Zomergasten een fragment van kan laten zien.”

Uitzending 7 augustus