Steeds weer de fout in

Jonge criminelen gaan vaak opnieuw de fout in, blijkt uit onderzoek. Maar hoe eerder de jonge criminelen gepakt worden, hoe kleiner de kans op herhaling is.

. Het aantal jonge Amsterdamse criminelen dat na een hulptraject opnieuw de fout in gaat is te hoog. Dat concludeert de gemeente Amsterdam. Uit de Recidivemonitor 2010 blijkt dat per hulpverleningstraject 31 tot 87 procent van de jonge delinquenten binnen tweeënhalf jaar weer crimineel gedrag vertoont.

Jaarlijks besteedt de gemeente Amsterdam 5,8 miljoen euro aan trajecten voor jonge criminelen. Voor de monitor zijn tien van deze trajecten onderzocht, waar 4654 jongeren aan deelnemen. Daaruit blijkt ook dat jongeren die het traject niet afmaken sneller opnieuw de fout in gaan dan jongeren die dit wel doen. Jonge criminelen die meerdere of zwaardere delicten hebben gepleegd recidiveren ook vaker.

Bovendien blijkt dat hoe eerder de jonge criminelen gepakt worden, hoe kleiner de kans op herhaling is. (Novum)