Stadsdeel A'dam koopt voor 27 mln probleemstudio

Stadsdeel Oost in Amsterdam koopt het muziekgebouw MuzyQ, dat al jaren zorgt voor grote financiële en politieke problemen. Dit heeft een woordvoerder van het stadsdeel vanmiddag bevestigd.

De gemeente trekt voor de aankoop van MuzyQ, waar muzikanten opnamen kunnen maken, 27,3 miljoen euro uit. „De marktwaarde van het pand is 13 tot 14 miljoen euro. De rest van het bedrag is bedoeld om de bankgarantie af te kopen”, zegt de woordvoerder. Het stadsdeel heeft zich eerder garant gesteld voor leningen voor het muziekgebouw, dat een financieel fiasco is.

MuzyQ werd in 2009 opgeleverd als een cultureel anker in een nieuwbouwwijkje in Amsterdam-Oost. Een enkele muzikant heeft er opnamesessies gedaan en ook zijn er cultuurprijzen uitgereikt, maar huur is nooit betaald aan de eigenaar. „Het blijkt voor muzikanten lastig te vinden”, zegt de woordvoerder van het stadsdeel.

Toen de bank in 2010 bij het stadsdeel aanklopte voor de garantie, bleek het om een bedrag van 26 miljoen euro te gaan. Eerder had het stadsdeelbestuur gezegd dat het voor 8 miljoen euro garant stond. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik en stadsdeelbestuurder Germaine Princen (beiden PvdA) moesten daarop aftreden. Elatik keerde na krap twee maanden terug als voorzitter.

Het stadsdeel heeft sindsdien naarstig gezocht naar oplossingen. „Aankoop van het pand is de minst slechte optie. Sloop is vele malen duurder en leeg laten staan is geen optie in een wijk die nog in opbouw is.” Daarom wil het stadsdeel het gebouw zelf exploiteren. „Van de Melkweg en Paradiso horen we dat muzikanten het gebouw mooi vinden, maar dat ze ook zeggen: kom over drie jaar maar eens terug, als de hele wijk klaar is.”

Uit stukken die via de site GeenStijl uitlekten, zou blijken dat het stadsdeel heeft geprobeerd onder de garantieverplichting uit te komen, door de garantie door Brussel te laten betitelen als staatssteun. „Dat is niet waar”, zegt de woordvoerder van het stadsdeel. „Sommige partijen hebben dat geopperd, maar het bestuur heeft dit idee verworpen.”