Spectaculair beeld van komeet die de zon raakt

Alsof beeld van een komeet die de zon induikt nog niet spectaculair genoeg is, knalt de ster er bijna tegelijkertijd ook een enorme zonnewind uit.

Op onderstaande opname van Nasa’s SOHO (Solar and Heliospheric Observatory, die meer mooie beelden van de zon heeft gemaakt) is de aanstormende komeet te zien als hij vanuit onderin beeld de zon ramt. De opname is een ‘coronagraaf’ (wiki), waarbij de zon (de witte cirkel) is bedekt met een rode schijf om variaties in de corona goed te kunnen bekijken.

Bijna tegelijkertijd, maar nog voordat de komeet het magnetische veld van de zon raakt, is rechts van de zon een zonnewind, of plasmawolk, te zien. Die heeft voor zover bekend niets te maken met de impact van de komeet, schrijft men bij Discover Magazine, maar maakt het beeld wel extra spectaculair - zelfs al is de video al een maand oud.

Meer voor zonnefans:
Gigantische explosies op de zon in beeld
In beeld: hap uit de zon
Eyecandy: dubbele steekvlam uit de zon
Superscherpe zon

    • Peter van der Ploeg