Rus verliest op tijd voor Wimbledon

Tennisster Arantxa Rus kon vandaag alleen meedoen aan het kwalificatietoernooi op Wimbledon als ze gisteren op tijd zou verliezen op het gras van Rosmalen. Zo geschiedde.

Arantxa Rus na afloop van haar verloren wedstrijd in Rosmalen: "Tijdens de partij heb ik niet gedacht aan Wimbledon. Ik wilde gewoon winnen." Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold rosmalen unicef open aranxta rus foto nrc rien zilvold Zilvold, Rien

Vooraf rekening houden met verlies. Dat doen alleen tennissters die te klein voor het tafellaken zijn en te groot voor het servet. Zoals Arantxa Rus. De nummer één van Nederland en nummer 104 van de wereld was toernooidirecteur Marcel Hunze dankbaar dat hij met haar mee dacht. Rus speelde gisteren op de Unicef Open vroeg in de middag tegen Svetlana Koetsnetsova om bij verlies nog te kunnen meedoen aan de kwalificaties van Wimbledon.

Die opzet lukte. Nadat Rus in twee sets (6-2 en 6-4) op het gras van Rosmalen van de baan was geslagen, schreef ze zich snel in voor het voor het prestigieuze grandslamtoernooi in Londen. Vandaag staat Rus in de eerste ronde van kwalificaties tegenover de Française Olivia Sanchez.

Het is voor de Nederlandse profs die in de marge van het internationale toptennis verkeren een lastige keuze. Kies je voor het belangrijkste Nederlandse grastoernooi of ga je voor de kwalificaties van het meest prestigieuze toernooi ter wereld? Robin Haase is de enige Nederlandse prof die op basis van zijn ranking (59ste) beide toernooien kan spelen. Thiemo de Bakker (88ste) had dat in theorie ook gekund, maar heeft zich teruggetrokken. Volgens een ingewijde heeft hij zoveel privéproblemen, dat zijn carrière ernstig in gevaar is. Thomas Schoorel (102), Igor Sijsling (180) en Michaëlla Krajicek (155) kozen voor kwalificaties op Wimbledon. Jesse Huta Galung (117) en Kiki Bertens (179) voor het hoofdtoernooi van Rosmalen.

Rus maakte géén keuze. Ze hoopte na haar verrassende zege tegen Kim Clijsters op Roland Garros tegen beter weten in, dat ze voor biede grastoernooien een wildcard zou krijgen. De leiding van The All England Club deelde een week voor Rosmalen de eerste vijf van de acht ‘speciale uitnodigingen’ uit. Toen Rus daar niet bij was, besloot ze een wildcard voor Rosmalen naast zich neer te leggen om in de kwalificaties ritme op te doen. Wimbledon gaf vervolgens wildcards weg aan de grasspecialisten Sabine Lisicki en Eleni Daniilidou. De achtste en laatste wildcard werd niet gebruikt.

Rus, bijgenaamd het ‘IJskonijn uit Monster’, sloeg zich via zeges op het Nederlandse supertalent Indy de Vroome en de Amerikaanse Coco Vandeweghe wel op eigen kracht naar het hoofdschema van Rosmalen. Als qualifier werd Rus gekoppeld aan wereldtopper Koetsnetsova. Vanaf dat moment begon het rekenen. De toernooidirecteur Hunze had de Russische topspeelster beloofd dat ze pas aan het einde van de middag in actie hoefde te komen. Hij vond haar bereid om te ruilen met Clijsters, die om 12.30 uur gepland stond. Als Rus zou verliezen had ze tot 17.00 uur de tijd om zich in te schrijven voor de kwalificaties van Wimbledon.

Een uurtje voor aanvang legde Hunze uit wat zijn beweegredenen waren geweest. „Het is een uitzonderlijke situatie die we nog niet eerder mee hebben gemaakt. Ik heb zelf naar Wimbledon gebeld om te vragen of ze nu wel of geen wildcard zou krijgen. Toen dat niet het geval was, heb ik Koetsnetsova en Clijsters ingelicht. Die wilden wel meewerken.”

Alles verliep vervolgens op het center court volgens plan. De wisselvallige Rus liet bij vlagen haar talent zien, maar was uiteindelijk kansloos tegen de ervaren Koetsnetsova. De Russin hield de bal zo lang mogelijk in het spel en gebruikte meerdere malen haar dropshot als wapen. Rus raakte zichtbaar gefrustreerd en mocht geen moment aanspraak maken op een nieuwe stunt tegen een wereldtopper. En zo kwam het toernooi van Wimbledon al snel in zicht. Even dreigde regen spelbreker te worden, maar het bleef droog in Rosmalen. De treurnis om de nederlaag was van zeer korte duur bij Rus en haar coach Ralph Kok.

Het duo had geen tijd te verliezen en boekte direct een vlucht om 20.00 uur van Rotterdam naar Londen City Airport. Rus stond kort de pers te woord. „Tijdens de partij heb ik niet gedacht aan Wimbledon. Ik wilde gewoon winnen. Mijn service liep niet zoals ik wilde”, zei ze. „Wat ik heb geleerd? Hoe het is voor een vol centercourt te spelen. Ik ga met een goed gevoel naar Wimbledon. Ik heb een goede voorbereiding gehad.”

Rus en Kok speelden beiden één keer in het hoofdtoernooi van Wimbledon. Vlak voor hun vertrek naar Londen haalden ze herinneringen op. „Ik verloor vorig jaar van een Chinese speelster in drie sets. Daar was ik eigenlijk best tevreden over”, zei ze over haar debuut tegen de Taiwanese Chang Kai-Chen. De 43-jarige Kok verloor in 1990 als qualifier van de Amerikaan Dan Goldie. „Ik herinner me vooral nog het geluid van al die gillende meisjes – Pat Cash stond op de baan naast me te tennissen.” Voordat Rus met Kok mag terugkeren, moet ze eerst haar plek veilig stellen via de kwalificaties op het gras van The Roehampton Club.

    • Koen Greven