Rus verliest en kan toch nog naar Wimbledon

Arantxa Rus werd gisteren in de eerste ronde van het grastoernooi van Rosmalen uitgeschakeld en boekte meteen een vlucht naar Londen.

Vooraf rekening houden met verlies. Arantxa Rus was toernooidirecteur Marcel Hunze dankbaar dat hij met haar meedacht. De nummer één van Nederland trad gisteren op het grastoernooi van Rosmalen vroeg in de middag aan tegen Svetlana Koetsnetsova om bij een nederlaag nog mee te kunnen doen aan de kwalificaties van Wimbledon.

Die opzet lukte. Nadat Rus in twee sets (6-2 en 6-4) was verslagen, snelde haar coach Ralph Kok twee uur voor de sluitingstermijn van vijf uur naar de hoofdscheidsrechter om door te geven dat ze zich in wilde schrijven voor het grandslamtoernooi in Londen. Vandaag staat Rus in de eerste ronde van de kwalificaties tegenover de Française Olivia Sanchez.

In aanloop naar het grasseizoen hoopte Rus na haar verrassende zege op Roland Garros tegen Kim Clijsters een wildcard voor Wimbledon te krijgen. Dan zou ze zowel op de Unicef Open in Rosmalen als op The All England Club kunnen spelen. Toen Wimbledon haar verzoek niet honoreerde, legde Rus een wildcard voor het hoofdtoernooi van Rosmalen naast zich neer en besloot kwalificaties te spelen. Na zeges op Indy de Vroome en Coco Vandeweghe plaatste ze zich. Als qualifier werd Rus gekoppeld aan Koetsnetsova.

Hunze had de Russische wereldtopper aanvankelijk beloofd dat ze pas aan het einde van de middag in actie hoefde te komen. De toernooi-directeur vond haar bereid om te ruilen met Kim Clijsters, die om 12.30 uur gepland stond. Zo kon Rus met een gerust hart aan haar optreden voor Nederlands publiek beginnen. Verliezen betekende ook een beetje winnen. Direct na haar nederlaag kon ze haar vliegticket naar Londen boeken. „Ik heb een goede voorbereiding gehad”, zei Rus.

    • Koen Greven