Riccò kan door schorsing niet terugkeren als renner

Het Italiaanse Olympisch Comité CONI heeft wielrenner Riccardo Riccò voorlopig geschorst. Het CONI volgt daarmee de Italiaanse wielerbond, die de renner vorige week al op non-actief zette wegens „gezondheidsredenen”.

Riccò (27) meldde zich op 7 februari in een ziekenhuis in Modena. Volgens de artsen verkeerde de Italiaanse renner in levensgevaar en zou hij hebben toegegeven zichzelf een bloedtransfusie te hebben toegediend. De kleine klimmer werd ontslagen door zijn Nederlandse ploeg Vacansoleil. Zelf ontkende hij later de bloedtransfusie. Na mislukte onderhandelingen met de Italiaanse ploeg Amore e Vita leek hij vorige week dichtbij een contract bij het Kroatische Kamen-Meridiana, een ploeg van bescheiden niveau.

Riccò is al langer omstreden. Na een tweede plaats in de Ronde van Italië van 2008 werd hij in de Tour van dat jaar betrapt op het gebruik van epovariant CERA. Hij moest zijn twee eerder behaalde ritzeges inleveren en werd door de gendarmes afgevoerd bij de start van de twaalfde rit. Na een schorsing van twee jaar maakte il Cobra in 2010 zijn comeback bij de bescheiden Italiaanse ploeg Ceramica Flaminia. Hij was succesvol in onder meer de Ronde van Oostenrijk, kocht zich vrij en vertrok hij naar de ProTourploeg Vacansoleil, waar hij een lucratief contract tekende.

Riccò zelf wijt zijn ziekenhuisopname in februari aan nierfalen. De internationale wielerunie UCI keurde zijn overgang naar de Kroatische ploeg goed, maar de schorsing door het CONI geldt wereldwijd.