Republikeinen versus Obama Depressie

Gisteren snuffelden de zeven Republikeinen die zich tot nu gemeld hebben als kandidaat-president in 2012 voor het eerst aan elkaar in een debat. Ze roken vooral... Obama.

In plaats van elkaar te bekritiseren, openden de Republikeinse kandidaat-presidentskandidaten gisteren in hun eerste debat de aanval op president Obama. Zijn economisch beleid is een fiasco, was de overeenstemming tussen de zeven Republikeinen die zich tot nu toe officieel kandidaat hebben gesteld.

De hoge overheidsuitgaven onder Obama hebben de economische crisis alleen maar verergerd. Het „benauwende beleid” van Obama belemmert de economie, zei Tim Pawlenty, voormalig gouverneur van Minnesota. Newt Gingrich, ooit leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, sprak van de „Obama Depressie”.

De Republikeinse eendracht lijkt ingegeven door het besef dat ze alleen collectief tegenwicht kunnen bieden aan Obama. Ondanks dalende populariteitscijfers heeft de zittende president nog altijd de steun van het merendeel van de Amerikanen. Bovendien hoeft Obama geen tijd en geld te besteden aan de voorverkiezingen; de Democraten hebben geen sterke tegenkandidaten.

Zes maanden voor de eerste voorverkiezingen is Mitt Romney koploper in een Republikeins kandidatenveld zonder uitgesproken favorieten. Romney, voormalig gouverneur van Massachusetts, zei gisteren dat zijn achtergrond als zakenman hem de ideale kandidaat maakt om het grote begrotingstekort weg te werken.

Het is de vraag of Romney steun krijgt van de rechtervleugel van de Republikeinen. Zijn geloof – Romney is mormoons – is een probleem. Bovendien wordt hij aangevallen op de hervorming van de gezondheidszorg die hij als gouverneur doorvoerde. Die stond model voor Obamacare, de wet voor universele gezondheidszorg van de Democraten.

Romney probeert Obamacare nu te verwerpen en tegelijkertijd zijn eigen hervorming in Massachusetts te verdedigen. Burgers verplichten tot het afsluiten van een ziektekostenverzekering – de kern van de hervormingen van Romney en Obama – is acceptabel op staatsniveau, zei Romney, maar niet op nationaal niveau.

Deze balanceeract bleek gisteren een zwakte. In een van de weinige onderlinge aanvallen tijdens het debat, vond Tim Pawlenty Obamneycare uit: Obama en Romney op één hoop. Pawlenty, voormalig gouverneur van Minnesota, vist naar dezelfde gematigde Republikeinen die bezorgd zijn over de economie.

Congreslid Michele Bachmann maakte tijdens het debat haar kandidatuur bekend. Bachmann is een leider van de Tea Party, een conservatieve beweging die zich inzet voor lage belastingen en een kleine overheid.

De komende weken wordt nog de kandidatuur verwacht van Jon Huntsman, voormalig gouverneur Utah en tot voor kort ambassadeur in China. Sarah Palin, ook een gezicht van de Tea Party, kan nog meedoen.

    • Ykje Vriesinga