Referendum FNV over pensioen in vijf weken

De FNV wil binnen vijf weken een referendum voor alle 1,4 miljoen leden houden over het nieuwe pensioenakkoord. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius afgelopen zaterdag in het radioprogramma Spijkers met Koppen.

Het principeakkoord over het pensioen en de AOW betekent voor werknemers langer doorwerken (tot 66 jaar vanaf 2020, waarschijnlijk tot 67 in 2025) en meer onzekerheid over de pensioenopbouw. Het huidige stelsel moet gewijzigd omdat het onbetaalbaar wordt door de vergrijzing, de stijgende levensverwachting en de recente financiële crises.

Het akkoord, waar een jaar lang moeizaam over onderhandeld is door werkgevers, vakbonden en het kabinet, ligt gevoelig bij de vakbeweging. Het referendum van de FNV is niet bindend. Uiteindelijk stemt de federatieraad van de 19 aangesloten bonden binnen de FNV in of niet.

FNV Bondgenoten, de grootste bond binnen de FNV Vakcentrale (475.000 leden), steunt het akkoord niet omdat werknemers te veel risico zouden lopen. Bondgenoten presenteert vandaag een alternatief pensioenplan. Op 24 juni besluit de bond of hij meedoet aan het referendum. Het voorstel is meedoen met een negatief stemadvies aan de leden.

Ook De Unie, de grootste bond van vakcentrale MHP, is kritisch. De bond overweegt het akkoord alleen voorwaardelijk te steunen.

De Tweede Kamer behandelt het akkoord waarschijnlijk voor het zomerreces, aldus een woordvoerder.