Kamer zet druk op De Jager om steun Griekenland

Den Haag : 14 juni 2011 Algemeen overleg over de Eurogroep en Ecofin Raad. Het debat gaat voornamelijk over het leningenprogramma voor Griekenland. De nieuwe president van DNB Klaas Knot en de minister van financien De Jager. foto © Roel Rozenburg Minister Jan-Kees de Jager vanochtend in de Tweede Kamer. Foto NRC/Roel Rozenburg

De Tweede Kamer heeft nog geen besluit genomen over het verlenen van extra financiële steun aan het noodlijdende Griekenland. Dat gebeurt pas als duidelijk is welke maatregelen moeten worden genomen, bleek vandaag tijdens een debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Update 15.26 “De Kamer krijgt de gelegenheid om een eventueel extra pakket te accorderen”, zei De Jager. Onder meer de PvdA en het CDA hadden geëist dat de Kamer pas een oordeel zou vellen over het pakket aan maatregelen als de details bekend zijn. De Jager reist na het debat af naar Brussel om met zijn Europese collega’s te overleggen.

De Jager mag alleen instemmen met nieuwe Europese noodsteun voor Griekenland als behalve landen ook de financiële sector een financiële bijdrage levert. Deze eis heeft de PvdA vanochtend gesteld in een debat over de Griekse crisis.

De steun van de PvdA is cruciaal voor het kabinet om steun van een Kamermeerderheid te krijgen. Gedoogpartner PVV is tegen elke vorm van steun voor Griekenland.

Ook eiste Ronald Plasterk (PvdA) vanochtend een eerlijk verhaal van de minister. “Hij moet ophouden met het sprookje dat alle banken al hun schulden te zullen krijgen.” Bij een herstructurering zal een deel van de schulden niet worden terugbetaald. Plasterk: “De Jager moet eerlijk zeggen dat er een keer verlies moet worden genomen door de geldschieters.”

Financieel redacteur Jeroen Wester is bij het debat, en legt in NRC Handelsblad vanmiddag uit hoe belangrijk de Nederlandse steun voor het steunpakket is.

“Vandaag overlegt de Tweede Kamer over een nieuwe steunoperatie aan Griekenland. Later op de dag buigen de Europese ministers van Financiën zich daarover. Voordat De Jager akkoord gaat met nieuwe steun, wil Plasterk dat de bewindsman terugkomt naar de Kamer om toestemming te krijgen. Vanochtend was nog onduidelijk hoe het steunpakket voor Griekenland eruit zou gaan zien. Als Nederland zijn steun zou intrekken, zou dat grote gevolgen kunnen hebben omdat voor deze operatie unanimiteit in Brussel vereist is.”

“Aan de voorwaarde die de PvdA nu stelt, is moeilijk door De Jager te voldoen. Als de minister openlijk aan een sanering van de schulden zou toegeven, kan dat door de financiële markten worden opgevat als signaal om de Griekse positie verder aan te vallen. De Jager waarschuwt in een brief die hij gisteren naar de Kamer stuurde dat het afhankelijk maken van Nederlandse steun van een eis tot herstructurering al snel zal uitmonden in een ‘wanordelijke vorm’ van faillissement.”

Vanochtend verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietwaardering van Griekenland verder. Volgens S&P gaat het land tot 2013 waarschijnlijk ten minste een keer failliet als gevolg van de enorme schuldenlast.

    • Bart Hinke