Protestwijzer

Met alle Stemwijzers en Kieskompassen van tegenwoordig is stemmen nog nooit zo makkelijk geweest. Klik, klik, klik – en klaar is Kiezer. Totdat blijkt dat de computer iets te gul is geweest. Géén agenten erbij, AOW tóch naar 67, vijf procent méér budget voor Brussel en de volle mep subsidie naar de meest elitaire musea en balletclubjes. Tel uit je winst.

Genoeg reden om de barricaden op te gaan. Zou je zeggen. Maar wie helpt de zwevende demonstrant? Daarom, speciaal voor Henk en Ingrid: de Protestwijzer.

Weinig tijd? Teken dan een petitie. Krabbeltje zetten is genoeg en met 40.000 stuks krijg je alles op de agenda. Mits de Kamer zin heeft natuurlijk. Want in de kleine lettertjes staat dat ze elke petitie zonder opgaaf van reden mag negeren. Impact: 0.3 op de schaal van Rutte.

Meer een buitenmens? Loop mee met de Damschreeuwers. Lekker in clownspak oerkreten uitslaan in het centrum van Amsterdam. Populair onder anti-globalisten en feministische lesbo’s. Weinig effectief, wel een leuk dagje uit. Impact: 0.6 op de schaal van Rutte.

Jong van geest? Word lid van de Facebookgroep Ik Ben Tegen (vul hier de bezuiniging in). Het Malieveld van de Coolpolitics-generatie. Net zo effectief als twee minuten Twitter-stilte, maar 700 vrienden zien wel hoe betrokken je bent. Impact: 0.5 op de schaal van Rutte.

Toe aan vakantie? Ga een dagje staken. Soort sabbatical voor mensen zonder bonus. Jaarlijkse ritueel van buschauffeurs. Grootste nadeel: het hele land ziet dat je misbaar bent. Impact: 0.6 op de schaal van Rutte.

Zin in avontuur? Gooi etenswaren naar een prominent. Let op: eieren voorbehouden aan de koningin. Voorkeursgroente van nu: komkommer of taugé. Wel goed mikken anders is het mediamomentje voorbij. Impact: 1.2 op de schaal van Rutte.

Van de oude stempel? Ga dan bij een vakbond. Machtsblokken van weleer, nu vooral goed voor het groepsgevoel. Oeverloos vergaderen, maar dan krijg je tenminste altijd wat minister Donner wil. Impact: 0.2 op de schaal van Rutte.

Disclaimer: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Had u maar wijzer moeten stemmen.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg