Overname van Nokia lijkt onwaarschijnlijk

Bedrijven die ontkennen overnamedoelwit te zijn, maken doorgaans te veel misbaar. Dit geldt niet voor Nokia. Het is lastig je een deal voor te stellen waarvan de aandeelhouders van de geplaagde Finse mobieltjesmaker zouden profiteren – of dat nu een rechtstreekse overname, een opsplitsing of de verkoop van afzonderlijke bedrijfsonderdelen zou zijn. Beleggers moeten Nokia alleen maar kopen als ze vertrouwen hebben in de saneringsstrategie.

Er schuilt weinig strategische logica in een samengaan met één van beide mogelijke bieders, Microsoft en Samsung. Het is onwaarschijnlijk dat Microsoft eigenaar wil worden van een hardwareproducent. De softwarereus heeft er sowieso al baat bij als de zelfhulpstrategie van Nokia slaagt, omdat zijn besturingssysteem voor mobieltjes cruciaal is voor de wederopleving van het concern. Samsung, Nokia’s naaste rivaal als het om het volume van verkochte telefoons gaat, heeft noch de technologie noch het wereldwijde netwerk van de Finnen nodig. Het Koreaanse conglomeraat zou ook op formidabele obstakels in de culturele sfeer en de mededingingssfeer stuiten.

Ook in financieel opzicht is de logica zwak. Nokia is niet goedkoop. Toen concurrent Motorola in 2009 in de problemen kwam, zakte de marktwaarde tot krap 0,2 maal de omzet, aldus onderzoeksbureau Bernstein. Maar het bedrijf had toen minder contant geld en een kleiner marktaandeel. Door Reuters gepeilde analisten verwachten dat Nokia dit jaar een omzet bereikt van 32 miljard euro, rekening houdend met de boekhoudkundige verwerking van zijn joint venture voor telecomapparatuur Nokia Siemens Networks. Nokia zou uitkomen op ongeveer 0,5 maal de omzet over 2011.

Een opsplitsing zou ook geen verborgen waarde naar boven halen. Navteq, dat in 2007 voor 8,1 miljard dollar door Nokia werd gekocht, is een van de twee toonaangevende mondiale producenten van digitale plattegronden. De analistenwaarderingen lopen uiteen, maar een redelijk gemiddelde zou nu slechts ongeveer 2,5 miljard euro bedragen. Bovendien is Navteq van cruciaal belang voor de alliantie met Microsoft.

Het lijkt makkelijker het bedrijfsonderdeel NSN de rug toe te keren. Met een sterkere aanwezigheid in de VS en een verbeterde marge zou deze divisie de belangstelling kunnen wekken van de Chinese concurrent Huawei en volgens Bernstein 4 miljard euro kunnen opleveren. Bij de kwakkelende mobieltjesdivisie ligt ook veel waarde vast in de vorm van meer dan tienduizend patenten, die wellicht voor 5 miljard euro zouden kunnen worden verkocht, als de divisie gesloten moet worden.

Maar voeg daar 6,4 miljard euro aan contanten aan toe en het totaal bedraagt nog steeds niet meer dan 17,9 miljard euro, ofwel 9 procent méér dan de huidige marktwaarde van Nokia – wat nauwelijks het executierisico waard is.

De grote uitdaging waar deze vroegere marktleider voor staat is het vermijden van de vuilnisbelt der geschiedenis door opnieuw begerenswaardige mobieltjes te gaan maken. Dat houdt waarschijnlijk in dat Nokia een middensegment op de markt voor smartphones moet zien te veroveren, op basis van het Windows Phone-platform van Microsoft. Het is moeilijk een andere optie te ontwaren voor topman Stephen Elop en zijn aandeelhouders. Hij moet er haast mee gaan maken.

Quentin Webb

Vertaling Menno Grootveld

    • Quentin Webb