Openluchtmuseum

Het Nationaal Openluchtmuseum in Arnhem krijgt er een belangrijke taak bij: het moet op digitale wijze de Nederlandse geschiedenis presenteren, een taak die eerst was toebedacht aan het Nationaal Historisch Museum. Het NOM krijgt hiervoor structureel 1,5 miljoen extra, terwijl de subsidie aan het NHM per 1 januari 2012 wordt beëindigd.

Daarnaast wil het kabinet dat het NOM een presentatie ontwikkelt van de canon van de Nederlandse geschiedenis, met het Rijksmuseum in Amsterdam. Het kabinet stelt een bedrag van 0,5 miljoen euro ter beschikking.

Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van het NOM, reageert verheugd: „We zijn blij dat het kabinet vasthoudt aan de ambitie waaruit het NHM voortrolde, om de betekenis van de geschiedenis inzichtelijk te maken voor de jeugd. Wij zullen de komende maanden concrete plannen uitwerken die passen bij het concept van ons museum.”