Ook in wedstrijd waar hij niet meedoet, gaat het over hem

Bradley Wiggins won dit weekeinde in Frankrijk de Dauphiné Libéré.

Maar Alberto Contador trok de aandacht door te verklaren dat hij meedoet aan de Tour.

Spannend secondenspel op de flanken van Le Gollet d’Allevard en La Toussuire, aankomsten bergop in de laatste twee ritten van de Dauphiné Libéré. Drie Nederlandse renners vooraan op de slotklim naar Crans-Montana in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland.

Maar alle wielerspektakel in de voorbereiding op de Ronde van Frankrijk verbleekte door die ene uitspraak, bij een prestatietochtje in Spanje. „Ik doe mee aan de Tour de France”, verklaarde Alberto Contador zaterdag in zijn woonplaats Pinto. Dus toch.

„Contador zou geen deel moeten uitmaken van het peloton”, zei Dauphiné-winnaar Bradley Wiggins eind april al in The Times. De kopman van Sky herhaalde zijn mening na afloop van de Franse rittenkoers, toen Contador zijn deelname aan de Tour al had aangekondigd. „Voor de Tour is het goed, maar voor de wielersport is het slecht”, zei Wiggins. „Sportief gezien is het een slechte zaak dat iemand met een positieve dopingtest toch kan meedoen aan de Tour.”

Een paar honderd kilometer verderop reageerde topwielrenner Andy Schleck in de Franse sportkrant L’Equipe juist positief op de aangekondigde Tourdeelname van Contador, na de door zijn ploeggenoot Fabian Cancellara gewonnen openingstijdrit in de Ronde van Zwitserland „Ik vind het fijn dat Alberto meedoet, want ik wil hem verslaan”, zei de Luxemburger, de afgelopen twee jaar tweede in de Tour, achter Contador.

De Spanjaard wordt beschuldigd van het gebruik van het verboden middel clenbuterol in de Tour van 2010. Na lang juridisch getouwtrek en in afwachting van een definitief oordeel richtte hij zich dit voorjaar op de Ronde van Italië, die hij glansrijk won. Tijdens de Giro maakte het internationaal sporttribunaal CAS bekend pas op 1 september de zaak te behandelen. Juridisch gezien kan Contador dus na de Giro ook de Tour rijden. Maar in het peloton heerst weerstand. Ook wereldkampioen Thor Hushovd liet zich al negatief uit. Tourorganisatie ASO is niet blij met Contadors deelname, maar moet zich erbij neerleggen.

Kan een renner die zich in een loodzware Giro leeg reed op tijd in topvorm zijn voor nóg een zware ronde? De laatste die dat presteerde was de Italiaan Marco Pantani in 1998, toen het verboden herstelmiddel epo nog niet traceerbaar was. Daarom hield Contador, die de laatste zes grote rondes waaraan hij meedeed allemaal won, na de huldiging in Milaan een flinke slag om de arm over Tourdeelname. Maar ook het commerciële belang geldt voor de kopman van de SaxoBank-ploeg. „Het is voor het team en de sponsors van groot belang dat ik de Tour rijd”, erkende de drievoudig Tourwinnaar zaterdag.

Terwijl Contador zich dagelijks uitputte in de Giro, bouwden zijn concurrenten met hoogtestages aan een degelijke basisconditie. Pas nu is het tijd om de intensiteit af en toe te verhogen in wedstrijden. Voor sommigen de afgelopen week in de Dauphiné, voor anderen komende week in de Ronde van Zwitserland. Bijkomend voordeel van een wedstrijd: de altijd onzekere toprenner krijgt een eerste antwoord op de vraag waar hij en de concurrenten staan.

Wiggins kon niet anders dan tevreden zijn met zijn zege in de Dauphiné. In 2009 verraste de meervoudig olympisch en wereldkampioen op de baan met een vierde plaats in de Tour. Vorig jaar, na een miljoenentransfer naar het Britse Sky, bleef de bevestiging uit. Wiggins (31) veranderde zijn begeleidingsstaf en eigen instelling. Met een sterke tijdrit en degelijke klimwerk bewees de Brit in de Franse rittenkoers zijn klasse. „Een plaats op het podium is mogelijk”, keek hij vooruit naar de Tour.

De ontspannen ogende Robert Gesink liet het klassement lopen, maar eindigde uitstekend als tweede en derde in de laatste twee bergritten. De demarrages van de Rabokopman bergop zagen er veelbelovend uit. Hoewel de verschillen nooit groot werden, bleef hij op de slotklim beide dagen Tourconcurrenten als Cadel Evans (tweede in de eindstand), Aleksandr Vinokoerov (derde), en Jurgen Van den Broeck (vierde) voor. De komende dagen verkent de nummer zes uit de Tour van vorig jaar nog enkele Alpenritten, daarna volgt een tiendaagse hoogtestage in Sankt-Moritz. Het belang van de Dauphiné? „Een bevestiging van wat ik al wist: ik ben goed op weg richting Tour.”

    • Maarten Scholten