Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ontslag Gullit bij Terek Grozny na verlies

Het enige doelpunt viel in de 89e minuut, een eigen doelpunt van Terek waarmee het lot van Gullit bezegeld werd. Beeld: Russische televisie

Ruud Gullit heeft zijn laatste wedstrijd als trainer van de Tsjetsjeense club Terek Grozny achter de rug. Hij verloor bij Amkar Perm, waarna het ontslag van de Nederlander bij de nummer twee na laatst in de Russische competitie volgens het Russische persbureau Interfax voltrokken is.

De wedstrijd werd in de 89e minuut beslist door een eigen doelpunt van Sergei Omelyanchuk. Na afloop zei Ruud Gullit voor de Russische tv dat zijn team “pech had gehad”, maar “of ik nou gewonnen had of niet, dat had niet meer uitgemaakt.” Daarmee doelde hij op zijn onhoudbaar geworden positie als trainer.

Het duel in de Russische Premier Liga was door clubvoorzitter en deelstaatpresident Ramzan Kadyrov tot een ‘must win’ gebombareerd. De slechte resultaten van Terek en de in zijn optiek geringschattend opmerkingen van Gullit over de omstandigheden waaronder hij moest werken hebben de door het Kremlin-gesteunde leider ‘uitermate geïrriteerd’, zo liet de president optekenen in een verklaring op de website van de club (vertaling).

In de verklaring stond dat Terek er “nog nooit zo hopeloos” had bijgelopen. Gullit zou er om ‘geheime’ redenen voor gekozen hebben om geen versterkingen aan te trekken. Mogelijkheden daartoe waren er volgens de club wel degelijk, aldus de club. Met de selectie kwam Gullit in dertien wedstrijden niet verder dan drie winstbeurten.

Met dit complete en zo in openbaarheid gebracht gebrek aan vertrouwen was zelfs bij een overwinning van Terek Grozny Gullits positie onhoudbaar. Het is na Newcastle United, Feyenoord en LA Galaxy de vierde club op rij waar hij zijn contract niet uitdient. Gullit vierde één triomf in zijn weinig succesvolle trainerscarrière, meteen in zijn eerste seizoen. Bij Chelsea won hij in 1997 de Engelse beker.