Ongelukken ontsieren 'Le Mans'

Autofabrikant Audi heeft net als vorig jaar Peugeot afgetroefd bij de 24 uur van Le Mans. De bolide met nummer twee – bestuurd door Andre Lotterer, Marcel Fassler en Benoit Treluyer – kwam als eerste over de streep en bezorgde de Duitse constructeur hun tiende zege in de geschiedenis van de duurwedstrijd. De wagens van Peugeot legden beslag op de tweede tot en met vijfde plaats.

De racewedstrijd werd ontsierd door tal van ongelukken. Vooral het Audi-team deelde in de malaise. In het eerste uur al crashte de derde auto van Audi zwaar. Bij het voorbijrijden van een Ferrari miste piloot Allan McNish een bocht en botste de wagen op een vangrail. De Britse coureur bleef wonderwel ongedeerd. McNish won ‘Le Mans’ twee keer, in 1998 en 2008. Na de crash werd de wedstrijd gedurende een uur geneutraliseerd.

Het was niet het enige optreden van de safety car. De wedstrijd zou in totaal gedurende meer dan vier uur geneutraliseerd worden. Ook Auditeam nummer een moest de strijd voortijdig staken. Na ruim vijf uur wedstrijd raakte de Duitse coureur Mike Rockenfeller met zijn auto een vangrail. De Duitser, die vorig jaar nog won in Le Mans, slaagde er echter in op eigen kracht de wagen te verlaten, voordat de motor in brand vloog. De wedstrijd bleef hierdoor nog eens meer dan twee uur geneutraliseerd. Ook in de vroege ochtend bleek het parcours verraderlijk. Zowel de Lola-Toyota van Jules Bouillon als de Ferrari 59 van Luxury racing raakte nog betrokken bij een aanrijding.

Ondanks de rampspoed versloeg het enige overgebleven Audi-team de concurrentie. De tweede wagen van Audi, met coureurs Lotterer, Fassler en Treluyer won in de strijd van een tegen allen van eeuwige concurrent Peugeot. Het drietal van Audi reed van start tot finish aan de leiding en legde in 24 uur 355 ronden af. De Peugeot van Simon Pagenaud, Pedro Lamy en Sebastien Bourdais eindigde op ruim dertien seconden achterstand. De Peugeot van Sarrazin, Montagny en Minassia completeerde het podium, op twee ronden achterstand. Het Franse team Peugeot, aangetreden met vier verschillende wagens, bezette plaatsen twee tot en met vijf.

Jeroen Bleekemolen eindigde als zesde in de topklasse. De Nederlander bestuurde met Nicolas Prost en Neel Jani een Lola-Toyota. (Novum, AFP)