Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest, als enig symfonieorkest actief in Drenthe, Groningen en Friesland, kreeg tot nu 6,8 miljoen. Dat wordt zes miljoen, en daarmee is het NNO het enige regio-orkest dat zich ‘winnaar’ mag noemen.

Waarnemend directeur Maurits Haenen: „Dat maakt ons een winnaar met gemengde gevoelens, want bij ook hier moet er straks wel een reorganisatieplan komen.”

De bezuiniging van acht ton staat, grofweg, voor 16 musici (FTE) minder. „Hoe we de bezuiniging precies invullen is nog niet duidelijk, maar we moeten door als kleiner orkest, met minder vaste musici.” Voor groot repertoire moet het orkest dan voortaan extra freelance musici inhuren; op de concerten en activiteiten – het NNO is geroemd om zijn vernieuwende programmering – wil en kan het orkest niet bezuinigen. „Natuurlijk zijn we opgelucht”, aldus Haenen. „Maar ook ons wacht een verdrietige taak.”