Nokia en Apple schikken in patentruzie

Foto Reuters / Luke MacGregor

Nokia en Apple hebben een schikking getroffen in een langlopende ruzie over de schending van patenten. Nokia heeft aangekondigd dat Apple ermee heeft ingestemd om geld te betalen voor het gebruik van technologieën van het bedrijf.

Nokia klaagde Apple in 2009 aan voor schending van patenten. Volgens het Finse bedrijf was er sprake van patentbreuk op onder meer aanrakingsbesturing, schermverlichting en draadloze verbindingen. Later beschuldigde Apple juist Nokia van vergelijkbare schendingen. Zowel Nokia als Apple hebben de schendingen van patenten altijd ontkend.

De bedrijven zijn nu overeengekomen dat Apple eenmalig een bedrag betaalt aan Nokia. De grootte van dit bedrag is niet bekendgemaakt. Daarnaast betaalt Apple voortaan royalty’s aan Nokia. Nokia verwacht dat de overeenkomst “een positieve financiële impact” kan hebben op de cijfers van het tweede kwartaal van het bedrijf.

Volgens technologieredacteur Marc Hijink van NRC is één van de grotere patentzaken hiermee opgelost. Hij noemt het een bekend “juridisch steekspel” tussen technologiebedrijven.

“Apple maakt pas sinds een paar jaar mobiele telefoons en Nokia doet dat al veel langer. Daarmee is de kans groter dat Apple gebruikgemaakt heeft van technologieën die al eerder zijn vastgelegd door Nokia.”

Een andere lopende zaak, tussen Apple en Microsoft, is volgens hem nog groter. Apple vindt dat andere bedrijven hun softwarewinkel niet app store mogen noemen, Microsoft van wel.

Lees de blogpost Gij zult de naam App Store niet misbruiken van Marc Hijink op weblog Hebben.

    • David Haakman