Nieuwe klap Berlusconi

Italiaanse kiezers hebben premier Berlusconi dit weekeinde opnieuw een klap uitgedeeld. Drie referenda, over de terugkeer van kernenergie, over de privatisering van de drinkwatervoorziening en een die hem zou helpen om vervolging te voorkomen, zijn verworpen.

De opkomst was 57 procent, genoeg om de referenda geldig te maken. Na het tellen van ruim driekwart van de stemmen blijkt dat meer dan 95 procent van de stemmers de plannen heeft verworpen.

De Italiaanse premier zal zich voortaan net zoals elke andere burger voor de rechter moeten verantwoorden. Momenteel lopen rechtszaken tegen Berlusconi voor onder meer het bevorderen van de prostitutie van minderjarigen, beter bekend als ‘Rubygate’, voor fraude en corruptie.

Sinds de nucleaire ramp in Japan twijfelen veel Italianen over deze vorm van energieopwekking. Het is voor het eerst sinds 1995 dat in een Italiaans referendum de kiesdrempel is bereikt. In vele Italiaanse steden wordt de nederlaag van Berlusconi gevierd. (AP)